Ders Adı Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu GDA-3205
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları --------------------
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda işlenmesinde çeşitli amaçlarla kullanılan katkı maddeleri, katkıların fonksiyonları, Yasalar açısından değerlendirilmesi. Gıda işlemede kullanılan katkılar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda katkı maddelerinin temel kavramlarını anlamak
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak,
2 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilmek
3 Gıda katkı maddelerinin etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek
4 Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini öğrenmek
5 Gıda katkı maddelerinin gıda endüstrisi açısından önemi hakkında bilgi sahibi olmak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: Kitaplar
2 Antimikrobiyal katkı maddeleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
3 Antioksidanlar
  Ön Hazırlık: Kitaplar
4 Emülgatörler
  Ön Hazırlık: Kitaplar
5 Stabilizatörler
  Ön Hazırlık: Kitaplar
6 Nem tutucular
  Ön Hazırlık: Kitaplar
7 Tatlandırıcılar
  Ön Hazırlık: Kitaplar
8 Renk maddeleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
9 Tat-koku maddeleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
10 Tat-koku maddeleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
11 Metal iyonu bağlayıcılar
  Ön Hazırlık: Kitaplar
12 Asitler bazlar ve tuzlar
  Ön Hazırlık: Kitaplar
13 Yağla yer değiştiren maddeler
  Ön Hazırlık: Kitaplar
14 Diğerleri (hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları vb.)
  Ön Hazırlık: Kitaplar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 2
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 2
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 2
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 2
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 3
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 3
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 4
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 2
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 2
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 2
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 2
14 Dönem ödevi sunumu 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu -------------------
Diğer Kaynaklar -------------------
Materyal
Dökümanlar -------------------
Ödevler Ödev ve sunum
Sınavlar Ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer ---------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri