Ders Adı Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu GDA-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları ------------------
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, Mikroorganizmaların taksonomideki yeri, Hücre yapısı, prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Mikroskoplar, Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma, metabolizmada temel yollar, Enerjinin fermantasyon ile kazanılması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar ile gıdaların farklı ürünlere işlenmeleri sırasında kullanılan ve yararlı özellikler gösteren mikroorganizmaların tanıtılması, özelliklerinin açıklanması, bulaşma kaynakları konularında yeterli bilgi sahibi olmak.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenciler mikrobiyolojinin temel kavramlarının tanımlayabilir,
2 Öğrenciler mikroorganizmaların genel özelliklerini tarif edebilir,
3 Öğrenciler hücre yapılarına göre mikroorganizmaları ayırt edebilir,
4 Öğrenciler gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmaları sınıflandırabilir,
5 Öğrenciler mikrobiyal bulaşma kaynaklarını bilir,
6 Öğrenciler mikroorganizmaların optimum gelişme koşullarını bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin Tarihsel gelişimi
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
2 Mikroorganizmaların taksonomisi
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
3 Hücre yapısı
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
4 Prokaryotik hücre yapıları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
5 Ökaryotik hücre yapıları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
6 Mikroskoplar
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
7 Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
8 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- Bakteriler
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
9 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- Bakteriler
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
10 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- Funguslar
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
11 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar- virüsler
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
12 Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
13 Metabolizmada Temel Yollar
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
14 Enerjinin Fermantasyon ile üretilmesi
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 5
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 1
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 2
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 2
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 3
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 2
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 2
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 2
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 2
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 2
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 3
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 1 20
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 124    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu ------------------
Diğer Kaynaklar ------------------
Materyal
Dökümanlar ------------------
Ödevler Ödev ve sunum
Sınavlar Kısa sınav, laboratuvar sınavı, ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer -----------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri