Ders Adı Laboratuvar Teknikleri
Ders Kodu GDA-3103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nilgün H. Budak
Dersin Yardımcıları Saltan Evrensel, S. 2019. Laboratuar Teknikleri
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Genel bilgiler, fiziksel analiz yöntemleri, kimyasal analiz yöntemleri, ağırlığa dayalı yöntemler, titrasyona ve hacme dayanan yöntemler, çözeltiler ve fizikokimyasal analiz yöntemleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders, gıda analizlerinde kullanılacak yöntemlerin uygulanışı, gerekli çözeltilerin hazırlanması, kullanılacak alet- ekipmanın özellikleri ve çalışma prensipleri hakkında bilgi verir.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda laboratuvarını tanır ve çalışma kurallarını öğrenir.
2 Laboratuvar kazaları ve ilk yardım yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda laboratuvarında kullanılan malzemeler, alet, ekipman hakkında bilgi sahibi olur.
4 Temel analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Deney kurma, uygulama ve elde edilen sonuçları değerlendirme becerisi kazanır.
6 Gıda analizlerinde kullanılacak temel çözeltilerin hazırlanması, muhafazası hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Lobaratuvara Giriş
2 Laboratuvar Güvenliği
3 Laboratuar Kazalarında İlk Yardım
4 Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler
5 Laboratuvarda Bulunan Temel Ekipmanlar
6 Numune Alma, Analize Hazırlama
7 Genel Analiz Yöntemleri
8 Fiziksel Analiz Metotları
9 Kolorimetrik Analiz Metotları
10 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
11 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
12 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
13 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
14 Genel Tekrar ve Dersin Değerlendirilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 3
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 3
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 4
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 4
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 5
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 5
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 3
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 5
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 6 2 12
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 2 16
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 128    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Diğer Kaynaklar Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Materyal
Dökümanlar Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri