Ders Adı Menü Planlama
Ders Kodu TRM-3255
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) ilhami morçin
Dersin Yardımcıları 1-Turkan C. (2002) Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara2-Bulduk S. (2002) Beslenme ilkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yiyecek içecekle ilgili temel kavramlar ele alınacaktır.Sektörlerdeki yiyecek içecek iş ilişkileri incelenecektir.Bununla birlikte Türkiye?deki sektörün uygulama alanları ve sektörde çalışma konusunada değinilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı 1-Yeterli ve dengeli beslenebilmek için gerekli olan günlük besin ihtiyacımız ve beslenme ilkelerini kavrayabilme2-Çeşitli beslenme şekilleri arasındaki farklı ve mönü planlaması yapmayı kavrayabilme3-Yiyecek mönüleri hazırlanırken mönülerin günümüz insanının beklentilerine uygun, sağlıklı, dengeli,hijyenik ve kaliteli olmalarını sağlayacak bilgileri kavrayabilme4-Sağlıklı beslenme için günlük mönü planlamasını ve standart reçeteleri hazırlayabilme
No Dersin Kazanımları  
1 Menü planlaması yapar
2 Menü maliyetini hesaplar
3 Menü kartı hazırlar
4 Hazırlanan menünün satış fiyatını oluşturur
5 Çeşitli gruplara yönelik menüler planlar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 menünün tanımı ve önemi menünün tarihçesi menü planlama ve geliştirmenin önemi
2 menü planlama aşamaları
3 menü planlama ve geliştirmede ihmal edilen hususlar menü planlamacısı
4 fiyatlarına göre menü türleri alakart menü tabldot menü devirli menü california menü günün yemeği
5 zamana göre menü türleri kahvaltı menüsü öğle yemeği menüsü akşam yemeği menüsü gece (supper) menü brunch menü yılbaşı menüleri
6 özel menüler çocuk menüsü özel davet menüleri içki menüsü kurumsal menü oda servisi menüleri etnik menü
7 menü kartları ve özellikleri
8 ara sınavlar
9 menü ve pazarlama ilişkisi
10 menü ve müşteri memnuniyeti
11 standart yemek reçeteleri
12 menünün fiyatlandırılması
13 beslenme ilkeleri, tanımlar ve kavramlar
14 final sınavı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 1
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 1
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 2
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 2
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 2
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 2
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 102    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, 1-Turkan C. (2002) Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara2-Bulduk S. (2002) Beslenme ilkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara
Diğer Kaynaklar Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, 1-Turkan C. (2002) Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara2-Bulduk S. (2002) Beslenme ilkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara
Materyal
Dökümanlar Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, 1-Turkan C. (2002) Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara2-Bulduk S. (2002) Beslenme ilkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, Ankara
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri