Ders Adı Turizm Coğrafyası
Ders Kodu TRM-3207
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Hüseyin DUMAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Türkiye ve Dünya Coğrafyası Turistik Yerler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Ülkeler ve Kıtalar Coğrafyası hakkında bilgi sahibi olunması
No Dersin Kazanımları  
1 Turizm ve coğrafya alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri tanımlar.
2 Bir alanın turizme uygunluk açısından değerlendirilme şartlarını tasfir eder.
3 Ülke, bölge ve yörelerin turistik arz kaynakları hakkında bilgiler edinir.
4 Turistik mekanlara yönelik turizm talebi hakkında bilgiler edinir.
5 Turizm Bölgesi, alanı, milli parklar, doğal koruma alanlarının belirlenmesi kriterlerini tanımlar, bu konuda yapılacak çalışmalara katkı sağlar.
6 Turist rehberliği ve diğer turistik istihdama yönelik yapılan yarışmalara ilişkin bilgi toplar.
7 Bir bölgeye yapılması düşünülen turizm yatırımları hakkında talep eden kişi ve kuruluşların karar vermelerine fizibilite açısından katkı sağlar.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Seyahat ve Turizm Tarihçesi
2 Türkiye´de Bölgeler ve Turistik Yerler
3 Akdeniz Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
4 Ege Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
5 Marmara Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
6 İç Anadolu Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
7 Karadeniz Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
8 Doğu Anadolu Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası
9 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Coğrafyası
10 Türkiye’nin Dünya Üzerindeki Yeri ve Önemi
11 Dünya Turizmi
12 Dünya Turizmi
13 Dünya Turizmi
14 Genel Tekrar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 4
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 1
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 3
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 2
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 1
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 1
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 4
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 3 3
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 90    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Hocanın Ders Notları.
Diğer Kaynaklar Hayati DOĞANAY & Serhat ZAMAN- Türkiye Turizm Coğrafyası
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri