Ders Adı Yiyecek İçecek Servisi II
Ders Kodu TRM-3106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) İlhami MORÇİN
Dersin Yardımcıları Sökmen, Alptekin (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi, Detay Yayıncılık, Ankara
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Çeşitli yiyecek ve içecekleri servis yöntemleri, servis tipleri ve özellikleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yiyecek ve içeceklerin servislerinin detaylı ve uygulamalı olarak öğrenilmesi.
No Dersin Kazanımları  
1 French, Rus, Amerikan servisi yapar
2 Ziyafet ve ikram sofralarında servis yapar.
3 Tüm alkollü ve alkolsüz içeceklerin servisini yapar.
4 Öğrenci yiyecek içecek servisine hakim olur.
5 Öğrenci yiyecek içecek servisine hakim olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yiyecek içecek işletmelerinde rezervasyon ve konuk karşılama
2 Yiyecek içecek işletmelerinde sipariş alma, taşıma ve boş toplama
3 Yiyecek içecek servisinde kullanılan klasik servis yöntemleri Fransız Servis Yöntemi
4 İngiliz Servis Yöntemi Rus Servis Yöntemi Amerikan Servis Yöntemi
5 Alkolsüz içeceklerin servisi Çay, kahve, Türk kahvesi, su, limonata, ayran vb. alkolsüz içeceklerin hazırlanması ve servisi
6 Oda servisi Oda servisinde kullanılan tepsi ve arabaların hazırlanması, konuk odalarına servisi
7 Et, kümes hayvanı ve deniz mahsulleri, meyve ve tatlıların tranche edilmesi.
8 Yarıyıl Sınavı
9 Flambé Et, kümes hayvanı vb. etlerin flambesi
10 Meyve ve tatlıların flambesi
11 Fondué Peynir ve çikolata fondué hazırlama
12 Et ve deniz mahsulleri fondué hazırlama
13 Final Öncesi Genel tekrar
14 final sınavı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 2
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 1
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 2
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 2
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 2
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 2
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 30
Finalin Başarıya Oranı 70
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 12 3 36
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 96    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Sökmen, Alptekin (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi, Detay Yayıncılık, Ankara
Diğer Kaynaklar Sökmen, Alptekin (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi, Detay Yayıncılık, Ankara
Materyal
Dökümanlar Sökmen, Alptekin (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi, Detay Yayıncılık, Ankara
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri