Ders Adı Pastacılık ve Ekmekçilik
Ders Kodu ASC-4164
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Fatih HERDEM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 1-Fırıncılık ve ekmekçiliğin tarihçesi 2-Pasta ve ekmeklerde kullanılan unlar 3-Mayalı hamurlar 4-Kekler ve pasta kaplama hamurları 5-Şeker kaplama teknikleri 6-Basit hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme 7-Kuru pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme 8-Ekşi maya hazırlayabilme ve kullanabilme 9-Dünya mutfaklarından ekmek çeşitleri hazırlayabilme 10-Tost ekmeği ve hamburger ekmeği hazırlayabilme 11-Pandispanya hamuru hazırlayabilme ve kullanabilme 12-Pastaı kreması hazırlayabilme ve kullanabilme 13-Sütü tatlı hazırlama tekniklerini uygulayabilme 14-Kek hamuru hazırlayabilme ve süsleme
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu derste çeşitli hamur tekniklerini kullanarak farklı ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci, pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
2 Öğrenci, ekmek hamurunda kullanılan malzemeler hakkında bilgi sahibi olur.
3 Öğrenci, pastacılıkta kullanılan malzemeler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Öğrenci, kek hazırlamada kullanılan malzemeler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Öğrenci, ekmek hamuru hazırlama tekniklerine hakim olur.
6 Öğrenci, pasta hamuru hazırlama tekniklerine hakim olur.
7 Öğrenci, kek hamuru hazırlama tekniklerine hakim olur.
8 Öğrenci, sütlü tatlı hazırlama tekniklerine hakim olur
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Fırıncılık ve ekmekçiliğin tarihçesi
  Ön Hazırlık: ders dokümanını inceleyerek derse katılma
2 Pasta ve ekmeklerde kullanılan unlar
  Ön Hazırlık: ders dokümanını inceleyerek derse katılma
3 Mayalı hamurlar
  Ön Hazırlık: ders dokümanını inceleyerek derse katılma
4 Kekler ve pasta kaplama hamurları
  Ön Hazırlık: ders dokümanını inceleyerek derse katılma
5 Şeker kaplama teknikleri
  Ön Hazırlık: ders dokümanını inceleyerek derse katılma
6 Basit hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
7 Kuru pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
8 Ekşi maya hazırlayabilme ve kullanabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
9 Dünya mutfaklarından ekmek çeşitleri hazırlayabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
10 Tost ekmeği ve hamburger ekmeği hazırlayabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
11 Pandispanya hamuru hazırlayabilme ve kullanabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
12 Pastacı kreması hazırlayabilme ve kullanabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
13 Sütü tatlı hazırlama tekniklerini uygulayabilme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
14 Kek hamuru hazırlayabilme ve süsleme
  Ön Hazırlık: uygulama mutfağında gerekli hazırlıkların yapılması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 2
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 2
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 2
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 4
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 2
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 4
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 2
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 2
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 2
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 2
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 2
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 5
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 1
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 2
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 4
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 4
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 2
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 2
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Hoca nın ders notları ve sunumları
Diğer Kaynaklar Hoca nın ders notları ve sunumları
Materyal
Dökümanlar Hoca nın ders notları ve sunumları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri