Ders Adı Girişimcilik
Ders Kodu MYO-803
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 4.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu derste girişimcilik kavramı, girişimciliğin önemi ve özellikleri, türleri, küçük işletme yönetimi, finansman kaynakları, pazarlama teknikleri, kadın girişimci, Türk girişimciler, dünya da girişimcilik, başarı ve başarısızlık nedenleri , avantaj ve dezavantajları, iç girişimcilik, konuları incelenecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Ülkemizde ve dünyada bireysel düzeyden ülke düzeyine kadar ekonomik kalkınmanın adresi girişimcilikle ilişkilendirilmektedir. yeni bir işletme kurmak bayilik almak lisans anlaşmalarına dayalı iş kurmak girişimcilikle ilişkilendirilmektedir. Bu ders girişim ve girişimci kavramlarının açıklanmasını, küçük işletmelerin kurulması ve işleyişinin bilinmesini teori ile uygulama bazında birleştirmeyi amaçlar. Öğrencileri iş hayatında girişimciliğe özendirmek, küçük işletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları ve başarısızlık nedenlerini tartışmak da amaçlanır.
No Dersin Kazanımları  
1 DERSİN KAZANIMLARI DK1 1) Girişimcinin ortaya çıkışını ve girişimcinin iş yaşamında başarılı olma yöntemlerini kavrayabilme
2 2) Girişimcilik konusunun temel kavramlarını açıklayabilme
3 3) Küçük işletmeleri ve ekonomideki rollerini kavrayabilme
4 4) Girişimciliğin ekonomideki önemini kavrayabilme
5 5) Türkiye’de girişimci olma şekillerini tanıyabilme
6 6) Küçük işletmelerin çeşitlerini ve ekonomiye katkılarını kavrayabilme
7 7) Küçük işletmelerin kuruluş sürecini kavrayabilme
8 8) Küçük işletmelerde yönetim, üretim, pazarlama ve finansman fonksiyonlarını bütünlük içerisinde kavrayabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Girişim, girişimcilik, girişimci kavramları Girişimciliğin tarihi gelişimi Günümüzde girişimciliğin önemi
2 Girişimciliğin temel fonksiyonları girişimciliği motive eden değerler
3 Girişimci olma şekilleri Girişimcilik türleri Girişimciliğin başarılı ve Başarısız olma nedenleri
4 Girişimcilik, yöneticilik, liderlik, iş adamlığı, esnaf kavramlar arasındaki temel farklar
5 Türk kültür ve tarihinde girişimcilik- örnekleri Türk girişimciliğine yönelik yeni stratejiler
6 Şirketleşme, kuruluş işlemleri ve kurumsallaşma Kurumsallaşma örnekleri
7 Girişim oluşturma aşamaları: İş fikri, iş planı, finansal kaynak bulma, organizasyon kurma ve yönetme
8 Bilgi teknolojilerine dayalı girişimcilik mdelleri, araçları.
9 Kadın girişimciler, destekler, yatırım özellikleri suorunları ve çözüm yolları.
10 Yalın girişim, startuplar, kanvas iş modeli. Başarı örnekleri
11 Aile işletmeleri tanımı ve kurumsallaşması için gerekli koşullar
12 Küresel girişimcilik, Ekogirişimcilik, iç girişimcilik,Sosyal girşimcilik
13 stratejik girişimcilik, sürdürülebilir girişimcilik, kamu girişimciliği.
14 Yerli ve yabancı başarılı girişim örnekleri, öğrenci sunumları.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 1
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 2
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 1
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 3
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 1
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 1
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 1
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 100
TOPLAM 140
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri