Ders Adı Odun Patolojisi
Ders Kodu OEM-2258
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 4.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üy. Ahmet Ali VAR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bitkisel Odun Zararlıları: Bakteriler, odunda bakteri bozunması, bakterilerin odun özelliklerine etkisi. Mantarlar, mantarların morfolojisi ve fizyolojisi, mantar ekolojisi. Mantarların neden olduğu çürüklükler. Beyaz, esmer ve yumuşak çürüklüklerin makroskopik ve mikroskopik özellikleri. Ardaklanma. Mantar çürüklüklerinin odun özelliklerine etkisi. Biyolojik ve kimyasal renklenmeler. Mavi renklenme ve oduna etkileri. Küflenme ve oduna etkileri. Mantarların sistematiği. İğne yapraklı ve yapraklı ağaç odunlarında zarar yapan belli başlı mantar türlerinin tanıtımı. Kesimden sonra her türlü ağaç malzemede görülen mantar zararlıları ve önleme olanakları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Oduna hammadde aşamasından itibaren nihai kullanım yerine kadar zarar veren, böylece onun kullanımını sınırlayan ve ekonomik/estetik/ işlevsel değerini düşüren bütün virüs, bakteri, mantar gibi biyolojik zararlı etmenlerin oduna etki ediş mekanizması hakkında bilgiler vermek.
No Dersin Kazanımları  
1 ....
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Odun patolojisi konusuna giriş.
2 Odun mikrobiyolojisi, biyotik zararlı etmenler.
3 Virüsler, bakteriler. Mantarlara ilişkin tanımlamalar, mantar ekolojisinde su ve oksijen etkisi
4 Mantar ekolojisinde sıcaklık, besin ortamı, pH etkisi. Odun çürüklüğünün biyokimyası, enzimler.
5 Çürümenin genel özellikleri ve sınıflandırılması. Çürümenin kimyasal yönü.
6 Çürümenin mikroskopik özellikleri. Çürüklükler arasındaki farklılıklar, yumuşak çürüklük, istif yeri çürüklükleri ve ardaklanma.
7 Arasınav
8 ÇÜRÜME İLE ODUNUN KİMYASAL BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞMELER
9 MANTARLARIN ÇÜRÜTTÜĞÜ ODUNUN FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞMELER
10 DİKİLİ AĞAÇLARDA ÇÜRÜKLÜK YAPAN MANTARLAR
11 ÖNEMLİ MANTARLARIN ÖZELLİKLERİ: KAV MANTARLARI
12 DEPOLARDA ÇÜRÜKLÜK YAPAN MANTARLAR
13 AÇIK HAVA VE TOPRAKLA TEMAS EDEN YERLRDE VE BİNALARDA ÇÜRÜKLÜK YAPAN MANTARLAR
14 ENFEKTE OLMUŞ ODUNU İNCELEME TEKNİĞİ
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Temel matematik, fen, mühendislik ve bilgisayar bilgilerine sahip olmak, bu bilgileri orman endüstri mühendisliği problemlerine uygulayabilmek 2
2 Verilerin çözümlenmesi, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama ve karar verme becerisi kazanmak 2
3 Ahşap ve ahşap esaslı malzemeleri kullanarak mobilya ve yapı elemanlarının mühendislik tasarımlarını yapabilmek 2
4 Ahşapla birlikte kullanılabilecek diğer malzemelerin ve katkı malzemelerinin (tutkal, yüzey işleme, aksesuar) özelliklerini bilmek 2
5 Bilgisayar destekli tasarım tekniklerini ürün tasarımında kullanabilmek 2
6 İstatistik ve kalite kontrol yöntemlerini bilmek ve bunları pratikte uygulayabilmek 2
7 Kağıt hamuru, kağıt üretimi ve kağıt özellikleri konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Lignoselülozik liflerin özelliklerini ve kullanım yerlerini bilmek 2
9 Lignoselülozik materyale zarar veren biyotik ve abiyotik zararlılar hakkında bilgi sahibi olmak, bunlara karşı mücadele yöntemlerini bilmek 2
10 Ligno selülozik orman ürünlerinin tanınması, teşhis edilmesi, işlenmesi ve kullanımı konularında bilgi sahibi olmak 2
11 Orman ürünleri endüstri işletmelerini konu alan hukuki düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmak 2
12 Orman ürünleri endüstrisi işletmelerinde ve ürün tasarımında ergonomik açıdan değerlendirmeler yapabilmek 2
13 Orman ürünleri endüstrisi-çevre etkileşimi hakkında bilgi sahibi olmak, çevre koruma konusunda duyarlı olmak 2
14 Orman ürünleri sektöründe üretim planlama, kontrol, yönetim, yatırım, finans, pazarlama gibi genel işletmecilik faaliyetlerini yürütebilmek 2
15 Üretimde veya son ürün olarak kullanılan ahşap ve lignoselülozik esaslı kompozit malzemelerin üretim teknolojilerini, özelliklerini, kullanım alanlarını ve test tekniklerini bilmek 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 1 10
Arazi Çalışması 2 10
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 8 16
Ara Sınavlar 1 6 6
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 90    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Bozkurt, A.Y., Erdin, N., Ünligil, H., Odun Patolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 432, İstanbul, 1995. Yıldız, Ü.C. 2004; Odun Zararlıları, ders Notu (basılmamış), KTÜ Orman Fakültesi, Trabzon.
Diğer Kaynaklar Nicholas, D.D.1973; Wood Deterioration and Its Prevention by Preservative Treatments, Syracuse University Press, NY. Richardson, B.A.1978; Wood Preservation, The Construction Press, Lancaster. Wilkinson, J.G. 1979; Industrial Timber Preservation, Associated Business press, London. Zabel, R.A. and Morrell, J.J. 1992; Wood Microbiology Decay and Its Prevention, Academic Press, San Diego. Zabel, R.A. and Morrell, J.J. 1992; Wood Microbiology Decay and Its Prevention, Academic Press, San Diego.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri