Ders Adı Süs Bitkisi Yetiştiriciliği
Ders Kodu ORM-1466
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nebi Bilir
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemi, Açık ve kapalı alan fidanlık işletmelerinin planlanması, Tohum teknolojisi, Açık ve kapalı alanlarda generatif materyalle fidan üretimi, Açık ve kapalı alanlarda vejetatif materyalle fidan üretimi, Envanter yapma, söküm, sınıflandırma, paketleme, depolama ve nakliyat, İki arazi-alan çalışması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Süs bitkisi çoğaltma tekniklerini öğrenmek
No Dersin Kazanımları  
1 1. Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemini açıklar
2 2. Süs bitkilerinin genel özelliklerini açıklar
3 3. Açık ve kapalı alan fidanlık işletmeleri ve kuruluşunu açıklar
4 4. Süs bitkilerinden tohum elde etme yöntemlerini uygular
5 5. Süs bitkilerinden vejetatif materyal elde etme yöntemlerini uygular
6 6. Süs bitkilerinin eşeyli üretim yöntemlerini uygular
7 7. Süs bitkilerinin eşeysiz üretim yöntemlerini uygular
8 8. Envanter yapmayı; söküm, sınıflandırma, paketleme, depolama ve nakliyatı açıklar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Temel kavramlar
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 1-9 s.
2 Açık alan fidanlık işletmeleri
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 11-25 s.
3 Kapalı alan fidanlık işletmeleri
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 25-29 s.
4 Tohum Teknolojisi
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 31-48 s.
5 Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 48-69 s.
6 Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 48-69 s.
7 Kapalı alan fidanlık işletmelerinde eşeyli-sporlarla üretme ve şaşırtma
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 69-82 s.
8 Kapalı alan fidanlık işletmelerinde eşeyli-sporlarla üretme ve şaşırtma
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 69-82 s.
9 Eşeysiz üretme ilkeleri ve tam eşeysiz üretme
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 83-131 s.
10 Tam eşeysiz üretme
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 132-181 s.
11 Günübirlik arazi-alan çalışması: Tam eşeysiz üretme
  Ön Hazırlık: -
12 Aşılı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 181-224 s.
13 Günübirlik arazi-alan çalışması: Aşılı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: -
14 Envanter yapma, söküm, sınıflandırma, paketleme, depolama ve nakliyat
  Ön Hazırlık: Genç, M., 2005: 225-234 s.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Temel matematik, fen, mühendislik ve bilgisayar bilgilerine sahip olmak, bu bilgileri orman mühendisliği problemlerine uygulama becerisi 5
2 Orman ekosistemlerini oluşturan unsurları tanıyabilir ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilir 4
3 Orman kaynaklarının planlanması, üretim ve faydalanmanın düzenlenmesi ve sürdürülebilir yönetimi için gerekli bilgi ve beceriye sahiptir 5
4 Yeni orman tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine ve mevcut ormanların bakımı ve gençleştirilmesine yönelik maksatlı müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisine sahiptir 5
5 Orman ekosisteminin biyotik ve abiyotik tehditlere karşı varlığını ve niteliğini koruma amaçlı müdahaleler yapabilme bilgi ve becerisine sahiptir 5
6 Orman mühendisliği uygulamaları için, çağdaş teknolojiyi ve uygun yöntemleri kullanabilir 5
7 Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilir 5
8 Ormancılık mesleğinin etik sorumluluğu kapsamında, çevre ve iş güvenliği konularında bilgi ve duyarlılığa sahiptir 5
9 Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma, yaratıcılık, etkin iletişim ve liderlik becerisine sahiptir 5
10 Ulusal ve uluslararası alanda, çevre ve ormancılık konularında rekabet edebilir, ortak çalışmalar yapabilir, yerel veya küresel ölçekli sorunlara yeni çözüm önerileri getirebilir 5
11 Yaşam boyu öğrenme ilkesinden hareketle, ormancılıkla ilgili ekolojik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilir 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 1 6 6
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 2 4
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 101    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Genç, M., 2005: Süs Bitkisi Yetiştiriciliği, I. Cilt. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayını, No.55, Isparta.
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt1.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt2a.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt2b.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt3.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt4.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt5.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt6.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt7.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt8.pdf http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/mgenc/byt/byt9.pdf
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri