Ders Adı Mikrobiyoloji
Ders Kodu YBT-104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Sercan ÖNDER Dr. Öğr. Üyesi Civan ÇELİK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mikroorganizma ve mikrobiyoloji, mikrobiyolojinin temel ve uygulamalı bilgileri, beslenme ve metabolizma, mikrobiyel büyüme ve kontrolü, hücre yapısı ve fonksiyonlarının temel prensipleri, biyoçeşitlilik ve sınıflandırması, hayvan ve bitkilerdeki hastalıkları, mikroorganizmaların gıda ve ziraat alanındaki rolleri ve mikroorganizmaların kullanıldığı endüstriyel ve biyoteknolojik işlemler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Mikrobiyoloji temel bir biyoloji bilimi olarak; canlı hayatı anlamamızda bize yardımcı olan en önemli araştırma verilerini sağlar. Yani yaşam olayları arkasında yatan çok önemli ve karmaşık fiziksel, kimyasal prensipleri anlamamıza yardımcı olur. Bunların anlaşılmasında çok önemli bilgiler daha basit yapıya sahip mikroorganizmalar üzerinde yürütülen çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Uygulamalı bir biyoloji bilimi olarak Tıpta, veterinerlikte, tarımda ve endüstride çok önemli problemlerin çözülmesinde bize yardımcı olmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Geçmişten günümüze mikrobiyoloji alanındaki gelişmeler hakkında fikir sahibi olur.
2 Mikroorganizma sınıflamasının temel prensibini bilir.
3 Mikroorganizmaların hücre yapıları hakkında genel bir fikirleri olur.
4 Mikroorganizmaların hücre yapıları hakkında genel bir fikirleri olur.
5 Mikroorganizmaların gelişim istekleri için gerekli olan koşullar hakkında bilgi sahibi olurlar
6 Mikrobiyal gelişmenin baskılanması ve kontrolü edilmesini bilirler
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mikrobiyolojiye giriş, tarihçesi ve sınıflandırma
2 Mikrobiyolojide kullanılan araç, gereç ve cihazlar
3 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
4 Mikroorganizmaların yapıları ve fizyolojileri
5 Mikrobiyolojide kullanılan boyalar ve boyama metotları
6 Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar
7 Cevre mikrobiyolojisi ve toprak mikrobiyolojisi
8 Saf kültür elde etme metodlari ve bakteri identifikasyonu
9 Bakteri genetiği, plasmidler
10 Sekonder metabolitler, antimikrobik maddeler ve antibiyotikler
11 Gıda, cevre, endüstri ve tarımda mikroplar
12 İmmünolojiye giris
13 İmmün sistemin yapısı
14 İmmünglobilinler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 1
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 1
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 2
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 1
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 2
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 2
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 1
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 1
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 1
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 1
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 1
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 1
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 1
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 50
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 2 3 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 3 24
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 117    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Tortora, G.J., Funke, B.R., Case, C.L., 1995, Microbiology The Benjamin,/Cummings Publishing Comp., USA Özçelik, S., 1998. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1, Isparta Guttman, B.S., Biology. 1999. McGraw Hill Comp., USA
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Belli aralıklarla hatırlatma amaçlı quizler
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri