Ders Adı Bitki Bakteri Hastalıkları
Ders Kodu YBK-403
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Melis BİLGİNTURAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bitki patojen bakterilerin sınıflandırılması, bitki patojen bakteri grupları ve genel özellikleri, bitki patojen bakterilerin neden olduğu hastalıklar, önemli kültür bitkilerinde görülen bakteriyel hastalıkların belirtileri, hastalığa neden olan etmenin özellikleri, taşınma ve yayılma yolları ve mücadele yöntemleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bitki Bakteri hastalıklarıyla ilgili temel bilgileri edindirerek, karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini öğretmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Bitki patojeni bakteri gruplarını ve genel özelliklerini bilir
2 Bitki bakteri hastalıklarını diğer hastalık etmenlerinden ayırır
3 Önemli bitki bakteri hastalıklarını ve neden oldukları belirtileri bilir
4 Bitki bakteri hastalıklarıyla mücadele yöntemlerini bilir
5 Karşılaştığı bitki bakteri hastalıklarıyla mücadele ederken en etkili olabilecek uygulamayı seçer
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bitki patojeni bakterilerin genel özellikleri ve bitkilerde oluşturduğu genel belirtiler
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
2 Yumuşak çekirdekli meyvelerde bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
3 Sert çekirdekli meyvelerde bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
4 Sebzelerdeki bakteriyel hastalıklar-1
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
5 Sebzelerdeki bakteriyel hastalıklar-2
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
6 Rhizobiaceae familyası bakterileri
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
7 Patates ve pancardaki bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
8 Baklagillerdeki bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
9 Tahıllardaki bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
10 Turunçgillerdeki bakteriyel hastalıklar
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
11 Süs bitkileri bakteriyel hastalıkları
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
12 Tohum kökenli bakteriyel hastalıklar ve mücadele yöntemleri
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
13 Diğer bitki bakteri hastalıkları (ceviz, ayçiçeği gibi sınırlı sayıda bakteriyel hastalıklara sahip ürün grupları)
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
14 Bakteriyel hastalıklarla mücadele yöntemleri ve genel değerlendirme
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bitki Koruma ile ilgili temel kavramları tanımlar, mesleki etik sorumluluğu kazanır 5
2 Bilgi teknolojilerini kullanarak bitki koruma ile ilgili kuramsal bilgiye ulaşır ve kendi dilinde yazılı ve sözlü sunum yapar 2
3 Hastalık, zararlı veya yabancı otlarla ilgili sorunun çözümü için, gerekli verileri toplayarak, uygun savaş yöntemini seçer ve uygular 3
4 Bitki koruma sorunlarıyla savaşta kimyasal yöntemlerin kullanımının gerekliliğine karar verir ve uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar 5
5 Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için tarımsal savaşta hangi yöntemleri nasıl kullanması gerektiğini bilir. 5
6 Mesleki konularda sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanır 5
7 Mesleğinin yerel, ulusal ve uluslararası önemini kavrar ve konumuna uygun tavır geliştirir 4
8 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 10 5 50
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 1 7
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 103    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Çeşitli kaynaklardan derlenmiş ders notu (yayınlanmamış); Çeşitli kaynaklarla zenginleştirilmişPower Point sunuları Fitobakteriyoloji (H. SAYGILI, F. ŞAHİN, Y. AYSAN), Tohum Patolojisi (S. ERKAN)
Diğer Kaynaklar Çeşitli kaynaklardan derlenmiş ders notu (yayınlanmamış); Çeşitli kaynaklarla zenginleştirilmişPower Point sunuları Fitobakteriyoloji (H. SAYGILI, F. ŞAHİN, Y. AYSAN), Tohum Patolojisi (S. ERKAN)
Materyal
Dökümanlar Çeşitli kaynaklardan derlenmiş ders notu (yayınlanmamış); Çeşitli kaynaklarla zenginleştirilmişPower Point sunuları Fitobakteriyoloji (H. SAYGILI, F. ŞAHİN, Y. AYSAN), Tohum Patolojisi (S. ERKAN)
Ödevler Periyodik ödevler
Sınavlar 1 arasınav, 1 final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri