Ders Adı Mikrobiyoloji
Ders Kodu YBK-102
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof.Dr. Ş.Evrim ARICI
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders; Mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı, mikrobiyolojinin tarihçesi, Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Bakteri yapısı ve fizyolojisi,Bakteri genetiği,funguslar, virüsler, virüslerin yapısı,genetiği, Aktinomisetler, mayalar, algler, protozoonlar, Mikroorganizmaların beslenmesi, gelişmesi; Mikrobiyal metobolizma Mikrobiyolojik tanı yöntemleri, Mikroorganizmaların kontrolü Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi,konularını içermektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bitkilerde hastalık etkeni olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, bulaşma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıkları değerlendirmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci mikroorganizmaları ogrenecek
2 Ogrenciler mikroorganizma izolasyonunu ögrenecek
3 Öğrenciler mikroskop kullanımını öğrenecek
4 Öğrenciler mikroorganizmaların nasıl boyanacağını ögrenecek
5 Ögrenciler mikroorganizmaların tarım alanlarındaki kullanım alanlarını bitki koruma açısından önemini ögrenecek
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı, mikrobiyolojinin tarihçesi, hücre kimyası, prokaryotik mikroorganizmalar, Bakterilerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, morfolojisi
2 Koloni morfolojisi, bakterilerin anatomik yapısı, bakterilerin kimyasal yapısı, Mikroorganizmaların beslenmesi, bakterilerde enzimler, Bakterilerde üreme ve mikroorganizmaların birlikte yaşamaları
3 Bakterilerde varyasyonlar, bakteriyofajlar
4 Mikroskobik preparatların hazırlanması ve boyama ve boyama metodları
5 Ökaryotik mikroorganizmalar, funguslar, isimlendirilmesi, fungusların yapısı, beslenme şekilleri
6 Fungusların üretilmesi, üreme şekilleri, mikroskobik prepeartların hazırlanması
7 Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları ve üretilmesi
8 Aktinomistetler, mayalar, agler
9 Virüslerin yapısı ve genetiği
10 Virüslerin replikasyonu
11 Protozoonların genel özellikleri
12 Mikroorganizmaların beslenmesi, gelişmesi; Mikrobiyal metobolizma,
13 Mikrobiyolojik tanı yöntemleri
14 Mikroorganizmaların kontrolü, Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bitki Koruma ile ilgili temel kavramları tanımlar, mesleki etik sorumluluğu kazanır 2
2 Bilgi teknolojilerini kullanarak bitki koruma ile ilgili kuramsal bilgiye ulaşır ve kendi dilinde yazılı ve sözlü sunum yapar 3
3 Hastalık, zararlı veya yabancı otlarla ilgili sorunun çözümü için, gerekli verileri toplayarak, uygun savaş yöntemini seçer ve uygular 2
4 Bitki koruma sorunlarıyla savaşta kimyasal yöntemlerin kullanımının gerekliliğine karar verir ve uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar 2
5 Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için tarımsal savaşta hangi yöntemleri nasıl kullanması gerektiğini bilir. 3
6 Mesleki konularda sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanır 2
7 Mesleğinin yerel, ulusal ve uluslararası önemini kavrar ve konumuna uygun tavır geliştirir 2
8 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 14 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 2 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 102    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Arda, M., 1981. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, Gülcü, H.B., 2001. Genel Mikrobiyoloji Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları Sert, S., 1997. Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Özçelik S., 2010 Gıda mikrobiyolojisi laboratuvar klavuzu
Diğer Kaynaklar Arda, M., 1981. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, Gülcü, H.B., 2001. Genel Mikrobiyoloji Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları Sert, S., 1997. Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Özçelik S., 2010 Gıda mikrobiyolojisi laboratuvar klavuzu
Materyal
Dökümanlar Arda, M., 1981. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, Gülcü, H.B., 2001. Genel Mikrobiyoloji Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları Sert, S., 1997. Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Özçelik S., 2010 Gıda mikrobiyolojisi laboratuvar klavuzu
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri