Ders Adı Yemeklik Tane Baklagiller
Ders Kodu YTB-404
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 8.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) 2-Muharrem KAYA
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yemeklik tane baklagillerin beslenme, ekim nöbeti ve ekonomideki önemleri Baklagillerde kalite kriterleri ve anti besinsel maddeler Baklagil cins ve türlerinin orijini ve sınıflandırmaları Ülkemizde baklagil sorunlarının belirlenmesi, AB ve Türkiye’deki yemeklik baklagil mevzuatının karşılaştırılması Yemeklik tane baklagillerin adaptasyonu ve en uygun yetiştirme teknikleri Yemeklik tane baklagillerin önemli hastalık ve zararlıları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yemeklik tane baklagillerin önemi ve besin değerlerini açıklamak, tane baklagil cinslerinin köken ve sınıflandırmalarını yapmak, nohut, mercimek, fasulye, bakla, bezelye ve börülcenin yetiştirme tekniklerini öğretebilmektir
No Dersin Kazanımları  
1 Beslenmede protein açığının önemini açıklar
2 Bölgelere göre ekim nöbeti sistemlerine karar verir
3 Yemeklik tane baklagil cins ve türlerini teşhis eder
4 Yemeklik baklagil yetiştiriciliği sorunları ve çözüm önerilerini tanımlar
5 Nohut, mercimek, fasulye, bakla, bezelye ve börülce cinslerini yetiştirir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yemeklik tane baklagillerin genel tanıtımı, Dünya ve ülkemizdeki beslenme sorunları
  Ön Hazırlık: -
2 Baklagil bitkilerinin insan ve hayvan beslenmesi, ekim nöbeti ve ekonomideki önemi
  Ön Hazırlık: Protein kavramının ders kitapları ve internetten taranması
3 Baklagil cins ve türlerinin gen merkezleri, tarihçeleri ve taksonomisi
  Ön Hazırlık: Ders notlarında ilgili kısmın okunması
4 Yemeklik baklagillerin genel adaptasyon özellikleri
  Ön Hazırlık: İnternet ortamında literatür taraması
5 Yemeklik baklagil üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
  Ön Hazırlık: Ulusal kongre kitapçıklarında konu ile ilgili bildirilerin okunması
6 Nohut yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili kısmın okunması
7 Nohut yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Nohut çeşitleri ve özellikleri ilgili sunum hazırlamak
8 Mercimek yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ara sınava hazırlık
9 Fasulye yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili bölümün okunması
10 Bakla yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili bölümün okunması
11 Bezelye yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili bölümün okunması
12 Börülce yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili bölümün okunması
13 Baklagillerin önemli hastalık ve zararlıları
  Ön Hazırlık: Ders kitaplarında ilgili bölümün okunması
14 Yemeklik Baklagillerde yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
  Ön Hazırlık: İnternet ortamında baklagiller ile ilgili çalışmaların taranması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 5
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 3
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 3
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 1
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 4
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 4
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 5
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 4
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 1
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 4
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 1
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 3
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 2 10
Ödev 5 10
Devam 14 5
Uygulama 10 5
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 5 10
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 3 30
Ödevler 5 1 5
Sunum 6 1 6
Proje 1 2 2
Laboratuar Çalışması 14 1 14
Arazi ya da Alan Çalışması 10 1 10
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 129    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Yemeklik Tane Baklagiller Ders Kitabı - Sezen Şehirali Yemeklik Tane Baklagiller Ders Kitabı – Cevdet Akdağ Yemeklik Tane Baklagiller Ders Kitabı – Nedime Azkan Yemeklik Tane Baklagiller Ders Kitabı – Hasad Yayınları
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar http://rapidshare.com/files/144295612/Yemeklik_Tane_Baklagiller.ppt.html
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri