Ders Adı Nişasta Şeker Bitkileri
Ders Kodu YTB-402
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 8.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) 1-Tahsin KARADOĞAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Nişaşta ve şeker Bitkilerinin tarihçeleri, üretim-tüketim durumları, kullanım alanları, tarım teknikleri ve ıslahı
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Nişasta ve şeker bitkilerinde (patates, tatlı patates, şeker pancarı, şeker kamışı v.b) yetiştirme tekniğinin genel ilkelerini, yetiştirme tekniği uygulamalarının verim ve kaliteye etkilerini, bu uygulamalar arasındaki etkileşimleri öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Bitkisel üretimde endüstri bitkileri grubunda yer alan nişasta ve şeker bitkilerini tanır, tarımını yapar ve yönlendirir
2 Nişasta ve şeker bitkileri hakkında güncel bilgiye sahip olur
3 Nişasta ve şeker bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını saptar
4 Nişasta ve şeker bitkilerinin kalite kriterlerini belirler ve ticaretini yapar
5 Patates, tatlı patates, yer elması, şeker pancarı, şeker kamışı bitkisini ıslah ederek yeni çeşitler geliştirir
6 Bu bitkilerin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük eder ve onları yönlendirir
7 İklim ve toprak koşullarına uygun yüksek verimli ürün yetiştirir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Patatesin kökeni, yayılışı, üretim ve önemi
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
2 Patatesin Bitkisel Özellikleri
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
3 Patatesin Adaptasyonu ve Tarımı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
4 Patatesin Hasadı ve Depolanması
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
5 Patates ıslahı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
6 Şeker Pancarının Tarihi Gelişimi, Sistematiği ve Yayılışı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
7 Şeker Pancarının Üretimi, Önemi ve Faydalanma Şekilleri
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
8 Şeker Pancarının Bitkisel Özellikleri ve Adaptasyonu
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
9 Şeker Pancarının Tarımı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
10 Şeker Pancarının Hasadı ve Şekerin Elde Edilmesi Şeker Pancarı Tohumculuğu
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
11 Şeker Pancarı Islahı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
12 Şeker Kamışının Sistematiği, Kullanım Alanları, Bitkisel Özellikleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
13 Yerelmasının Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri ve Adaptasyonu
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
14 Tatlı patatesin (BATAT) Sistematiği, Üretimi, Önemi, Faydalanma Şekilleri, Adaptasyonu, Tarımı ve Hasadı
  Ön Hazırlık: Ders notunun ilgili bölümü
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 2
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 4
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 3
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 2
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 3
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 3
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 4
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 3
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 3
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 3
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 2
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 3
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 119    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Er, C., Uranbey, S., 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Yayın No: 1504 Ders Kitabı :458, Ankara.
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri