Ders Adı Buğdaygil Yem Bitkileri
Ders Kodu YTB-312
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Cahit BALABANLI
Dersin Yardımcıları Emre BIÇAKÇI
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yem bitkilerinin önemi ve Türkiye'de ekiliş ve üretimleri, yem bitkilerinin yetiştirilme esasları, buğdaygil yem bitkilerinin önemi, silaj yapım esasları, dünyada en fazla tarımı yapılan buğdaygil yem bitkilerinin her birinin önemi ve tarımını içermektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Hayvan Beslenmesinde kullanılan buğdaygil yem bitkileri türlerinin her birinin ayrı ayrı önemi, bitkisel özellikleri, iklim ve toprak özellikleri, kullanılma alanları, yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler vermek.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Kaba ve kesif yemlerin ve silajın hayvan beslenmesi açısından önemini bilir.
2 2) Karbonhidrat yönünden zengin yembitkilerini tanır.
3 3) Buğdaygil yem bitkileri yetiştiriciliğini bilir.
4 4) Farklı çevre koşullarında alternatif ekim nöbetlerini planlayabilir.
5 5) Çayır ve meralarda bulunan buğdaygil yem bitkilerinin önemini kavrar.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş: Buğdaygil yem bitkilerinin tarımsal özellikleri, ekonomik önemleri, taksonomileri ve genel yapısal özellikleri-1
  Ön Hazırlık: 546-559 sayfalar
2 Çim ve ayrık türleri
  Ön Hazırlık: 561-587 sayfalar
3 Brom türleri ve domuz ayrığı
  Ön Hazırlık: 593-613 sayfalar
4 Yumak türleri, salkım otu, tilki kuyruğu ve kelp kuyruğu-1
  Ön Hazırlık: 617-631 sayfalar
5 Yumak türleri, salkım otu, tilki kuyruğu ve kelp kuyruğu-2
  Ön Hazırlık: 632-639 sayfalar
6 Tavusotu, kaynaş, sorguçlu gümüşotu, çayır yulafı, otlak arpası, bataklıkotu ve mavi sarkaçotu-1
  Ön Hazırlık: 642-660 sayfalar
7 Tavusotu, kaynaş, sorguçlu gümüşotu, çayır yulafı, otlak arpası, bataklıkotu ve mavi sarkaçotu-2
  Ön Hazırlık: 660-677 sayfalar
8 Sıcak iklim buğdaygil yem bitkileri-1
  Ön Hazırlık: 680-710 sayfalar
9 Sıcak iklim buğdaygil yem bitkileri-2
  Ön Hazırlık: 714-724 sayfalar
10 Sıcak iklim buğdaygil yem bitkileri-3
  Ön Hazırlık: 727-746 sayfalar
11 Diğer familyalardan yem bitkileri-1
  Ön Hazırlık: 749-765 sayfalar
12 Diğer familyalardan yem bitkileri-2
  Ön Hazırlık: 768-786 sayfalar
13 Meralarda yaygın olarak bulunan ve bazı ülkelerde tarımı yapılan diğer familyalardan yem bitkileri-1
  Ön Hazırlık: 789-795 sayfalar
14 Meralarda yaygın olarak bulunan ve bazı ülkelerde tarımı yapılan diğer familyalardan yem bitkileri-1
  Ön Hazırlık: 795-804 sayfalar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 2
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 2
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 2
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 1
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 2
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 2
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 2
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 3
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 2
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 2
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 1
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 2
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 137    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Avcıpğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., 2009. Yem Bitkileri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM, Cilt III. İzmir. Heath, M.E., Barnes, R.F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. The Science of Grassland Agriculture. Iowa State University Press. "Elçi, Ş., 2005. Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları. " Gençkan, M. S., 1983. Yem Bitkileri Tarımı. Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:467. "Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1994. Buğdaygil Yem Bitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Notu No: 6. "
Diğer Kaynaklar Avcıpğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., 2009. Yem Bitkileri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM, Cilt III. İzmir. Heath, M.E., Barnes, R.F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. The Science of Grassland Agriculture. Iowa State University Press. "Elçi, Ş., 2005. Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları. " Gençkan, M. S., 1983. Yem Bitkileri Tarımı. Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:467. "Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1994. Buğdaygil Yem Bitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Notu No: 6. "
Materyal
Dökümanlar Avcıpğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., 2009. Yem Bitkileri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM, Cilt III. İzmir. Heath, M.E., Barnes, R.F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. The Science of Grassland Agriculture. Iowa State University Press. "Elçi, Ş., 2005. Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları. " Gençkan, M. S., 1983. Yem Bitkileri Tarımı. Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:467. "Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1994. Buğdaygil Yem Bitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Ders Notu No: 6. "
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri