Ders Adı Keyf Bitkileri
Ders Kodu YTB-308
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. İsa TELCİ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Keyif Bitkilerinin tanımı botaniği, iklim istekleri, yetiştiriciliği, kimyasal yapısı, analiz yöntemleri Tütün, şerbetçi otu, anason, çay bitkileri hakkında detaylı bilgiler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu derste, tarla bitkileri bölümü lisans öğrencilerine, tütün ve ekonomik öneme sahip diğer bazı keyf bitkilerinin yetiştirme tekniklerinin genel ilkeleri, yetiştirme tekniği uygulamalarının verim ve kaliteye etkileri ve bu uygulamalar arasındaki etkileşimler açıklanacaktır
No Dersin Kazanımları  
1 1-Tütün, anason, şerbetçi otu çay gibi bitkilerinin morfolojik özelliklerini öğrenme;
2 2-Kaliteli tütün yaprağının fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilme
3 3-Kaliteli tütün yetiştirmek için gerekli iklim ve toprak özellikleri hakkında bilgi sahibi olma;
4 4-Türk tipi ve Amerikan tipi tütün yetiştiriciliğini öğrenme;
5 5-Anoson tarımı hakkında bilgi sahibi olma;
6 6-Şerbetçi otu tarımı hakkında bilgi sahibi olma;
7 7-Tütün, anason ve şerbetçi otu hastalık ve zararlıları hakkında bilgi sahibi olma;
8 8-Keyf bitkilerinin endüstride kullanım alanları hakkında bilgi edinmek.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Keyif bitkileri hakkında genel bilgileri; giriş, konu, kapsam
2 Keyif bitkileri Dünyada ve Türkiye’de üretimi ticareti
3 Keyf bitkilerde kullanıma neden olan etkili maddeler, bitkilerdeki fizyolojik fonksiyonları, kimyasal yapısı ve analiz yöntemleri
4 Tütün Üretimi ve Önemi, Tarihi Gelişimi, Yayılışı, Sınıflandırma ve Sistematiği
5 Dünyada ve Türkiye’de tütün üretimi, ticareti sanayisi Tütün bölgelerimiz, Çeşitler, Tütünün Botanik Özellikleri
6 Tütün iklim istekleri ve yetiştiriciliği, tütün Islahı,
7 Tütün kurutulması, İşlenmesi, Denklenmesi, Fermantasyon nedir, tipleri, Fermantasyon hızı ve etkileyen faktörler
8 Tütünde ıslah amaçları, Tütünde uygulanan ıslah yöntemleri Dikkat edilecek hususlar
9 Arazi çalışması; Tütün fideliği hazırlama, anason ekimi
10 Anason Önemi, Üretimi, Ekolojik İstekleri, yetiştir Ekim nöbeti ve tohumluk
11 Şerbetçiotu Önemi, Üretimi, Sınıflandırılması, Ekolojik İstekleri
12 Şerbetçiotu yetiştiriciliği
13 Çay Önemi, Üretimi, Ekolojik İstekleri, yetiştiriciliği
14 Diğer keyf bitkileri tarımı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 2
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 5
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 4
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 3
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 5
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 3
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 4
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 5
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 4
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 4
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 5
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 1
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 114    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Keyif Bitkileri Ders notları
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar Konu ile ilgili literatürler ve kaynak kitaplar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri