Ders Adı Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin Genel Esasları
Ders Kodu YTB-307
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Cahit BALABANLI
Dersin Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Emre BIÇAKÇI
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders ile öğrenciler bir yem bitkisinin nasıl yetiştirileceğini genel hatları ile öğreneceklerdir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yem bitkileri yetiştiriciliğinin esasları ile ot ve tohum üretimi hakkında genel bilgiler vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Yembitkilerinin Tanımı, Tarihçesi, Önemi ve Sınıflandırılmasını bilme
2 Türkiye’de Yembitkileri Üretiminde Sorunlar ve Uygulanan Politikaları Bilme
3 Yembitkileri Ekolojisi ve Yembitkileri Tarımının Genel Özelliklerini bilme
4 Yembitkilerinde Hasat, Kuru Ot Üretimi ve Depolamayı bilme
5 Silaj yapımını bilme
6 Yembitkilerinde Kalite kavramını bilme
7 Yembitkilerinden Kaynaklanan Beslenme Bozukluklarını bilme
8 Yembitkileri Tohumculuğunu bilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Yem bitkilerinin önemi
2 Yem bitkilerinin durumu
3 Yem bitkilerinin sınıflandırılması
4 Toprak hazırlığı
5 Ekimde dikkat edilecek hususlar
6 Ekim zamanı ve tohum
7 Ekim oranı ve ekim derinliği
8 Ders tekrarı + Arasınav
9 Ekim yöntemleri
10 Yem bitkilerinin koruyucu bitki ile karışık ekilmesi ve yem bitkilerinde karışık ekim
11 Gübreleme
12 Yabancı otlarla mücadele
13 Hastalık ve zararlılarla mücadele
14 Sulama Yöntemleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 5
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 5
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 5
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 4
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 5
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 5
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 5
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 4
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 4
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 4
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 5
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 4
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 4
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 10
Ödev 1 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 5 4 20
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 118    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu aaaa
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri