Ders Adı Baklagil Yem Bitkileri
Ders Kodu YTB-301
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Cahit BALABANLI
Dersin Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Emre BIÇAKÇI
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Baklagil yem bitkilerinin morfolojik özellikleri, üretilmeleri, döllenme ve çoğalma şekilleri ve ülkemiz ve dünyada en çok tarımı yapılan baklagil yem bitkileri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Kaba ve kesif yem kaynağı olarak hayvan beslenmesinde baklagil yembitkilerinin önemi ve avantajlarının öğrenilmesi.
No Dersin Kazanımları  
1 Ekolojik tanımlamaları kavrama ve ekolojik faktörler arasındaki ilişkileri kurma yeteneğini geliştirme.
2 İklim faktörleri öğrenme.
3 Tarımsal faaliyetler ve ekolojik faktörler arasında ilişki kurabilme yeteneğini geliştirme.
4 Biyotik ve abiyotik çevresel faktörleri değerlendirip yorumlayabilme.
5 Tarımsal üretimde ekolojik faktörlerden kaynaklanan sorunları kavrama ve çözüm üretebilme.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş: Baklagil yem bitkilerinin tarımsal özellikleri, ekonomik önemleri, taksonomileri ve genel yapısal özellikleri-1
  Ön Hazırlık: 277-283 sayfalar
2 Baklagil yem bitkilerinin tarımsal özellikleri, ekonomik önemleri, taksonomileri ve genel yapısal özellikleri-2
  Ön Hazırlık: 284-290 sayfalar
3 Yoncanın yem değeri ve yetiştiriciliği-1
  Ön Hazırlık: 291-303 sayfalar
4 Yoncanın yem değeri ve yetiştiriciliği-2
  Ön Hazırlık: 304-315 sayfalar
5 Yıllık yonca türleri
  Ön Hazırlık: 317-336 sayfalar
6 Korunganın yem değeri ve yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: 337-352 sayfalar
7 Çayır üçgülü, ak üçgül, İskenderiye üçgülü,
  Ön Hazırlık: 353-368 sayfalar
8 Anadolu üçgülü, melez üçgül, kırmızı üçgül, yer altı üçgülü, gelemen üçgülü
  Ön Hazırlık: 369-385 sayfalar
9 Gazal boynuzu türleri
  Ön Hazırlık: 387-399 sayfalar
10 Fiğ türleri 1
  Ön Hazırlık: 402-420 sayfalar
11 Fiğ türleri 2
  Ön Hazırlık: 421-431 sayfalar
12 Yemlik bakla, yem bezelyesi, yem börülcesi
  Ön Hazırlık: 435-450 sayfalar
13 Lüpen, taş yoncası mürdümük
  Ön Hazırlık: 453-484 sayfalar
14 Nohut geveni, çemen, alaca taç otu, soya fasulyesi
  Ön Hazırlık: 485-499 sayfalar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 2
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 2
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 2
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 2
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 2
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 2
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 2
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 2
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 2
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 2
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 1
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 1
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 2 5 10
Sunum 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 5 10
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 140    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Avcıpğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., 2009. Yem Bitkileri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM, Cilt II. İzmir.
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri