Ders Adı Sebze Tohumu Üretim Tekniği
Ders Kodu YBB-455
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Hüsnü ÜNLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sebzelerin çiçek yapıları, döllenme biyolojileri, tohum üretim teknikleri, tohum hasat kriterleri, tohumların kurutulması, tohumların işlenmesi ve muhafazası
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Sebzelerde tohum üretim teknikleri ile ilgili temel bilgileri kazandırmak.
No Dersin Kazanımları  
1 Sebzelerin çiçek yapıları ve döllenme biyolojileri hakkında bilgi kazanırlar.
2 Sebze tohumlarının üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
3 Ekolojik faktörlerin sebze tohumu üretimi üzerindeki etkilerini öğrenirler.
4 Tohum üretiminde sebze türlerine göre hasat kriterleri hakkında bilgi sahibi olunur.
5 Sebze türlerine ait tohumların genel özelliklerini ve muhafaza koşullarını bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Sebze tohumculuğunda kullanılan temel kavramlar
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
2 Sebze tohumculuğunda kullanılan temel kavramlar
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
3 Fasulye ve börülcede tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
4 Bezelye ve baklada tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
5 Hıyar ve karpuzda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
6 Kabak ve kavunda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
7 Domateste tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
8 Biberde tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
9 Patlıcanda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
10 Soğan ve pırasada tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
11 Lahana ve karnabaharda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
12 Havuçda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
13 Maydanoz, dere otu ve bamyada tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
14 Marulda tohum üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notu, kaynak kitap
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 5
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 5
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 4
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 4
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 4
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 2
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 2
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 5
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 3 2 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 50    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. Şalk, A., Arın, L., Deveci, M. Ve Polat, S. 2008. Özel Sebzecilik, Onur Grafik Matbaa ve Reklam Hizmetleri, Topkapı, İstanbul. Raymond, A.T. George. 1999. Vegetable Seed Production, CAB International, 1999, ISBN: 0 85199 336 2. Anonim. 2004. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
Diğer Kaynaklar Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. Şalk, A., Arın, L., Deveci, M. Ve Polat, S. 2008. Özel Sebzecilik, Onur Grafik Matbaa ve Reklam Hizmetleri, Topkapı, İstanbul. Raymond, A.T. George. 1999. Vegetable Seed Production, CAB International, 1999, ISBN: 0 85199 336 2. Anonim. 2004. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
Materyal
Dökümanlar Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. Şalk, A., Arın, L., Deveci, M. Ve Polat, S. 2008. Özel Sebzecilik, Onur Grafik Matbaa ve Reklam Hizmetleri, Topkapı, İstanbul. Raymond, A.T. George. 1999. Vegetable Seed Production, CAB International, 1999, ISBN: 0 85199 336 2. Anonim. 2004. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak.
Sınavlar ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri