Ders Adı Sert Çekirdekli Meyveler
Ders Kodu YBB-454
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 8.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Fatma YILDIRIM
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sert çekirdekli meyve türlerinden erik, şeftali-nektarin, kiraz-vişne ve kayısının yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Türkiye’de yetişen sert çekirdekli meyve türlerinden erik, şeftali- nektarin, kiraz-vişne, kayısı yetiştiriciliği ve üretimi konularını öğretmek.
No Dersin Kazanımları  
1 Sert çekirdekli meyve türlerinin kültür tarihi ve gelişimlerini öğrenir.
2 Dünya ve Türkiye’de yetiştiriciliğin yapıldığı alanları, üretimi, ihracat ve ithalat değerlerini öğrenir.
3 Sistematikteki yeri ve pomolojik sınıflandırılmasını, morfolojik ve biyolojik özelliklerini, döllenme biyolojilerini bilir.
4 Ekolojik isteklerini, çoğaltılmalarını öğrenir, bahçe tesisini, kültürel uygulamalarını, hasadını bilir.
5 Üretim hedefleri ve stratejileri konuları hakkında öngörü sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Türkiye’de yetişen sert çekirdekli meyve türlerinin tanıtımı, Türkiye’ de kapladıkları alan ve üretim değerleri. Eriğin kültür tarihine giriş.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
2 Eriğin Kültür tarihi, Dünyada ve Türkiye’de erik üretimi, ihracat ve ithalat değerleri, Ekonomik değeri.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
3 Eriğin sistematik olarak sınıflandırılması, dünyadaki erik türleri ve erik meyvesinin gen merkezleri.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
4 Eriğin pomolojik özellikleri ve çeşitleri, eriğin morfolojik ve biyolojik özellikleri
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
5 Eriğin ekolojik istekleri, çoğaltılması ve erik bahçesi kurulması, yetiştiriciliği ve kültürel uygulamaları ve erik hasat
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
6 Şeftali-nektarinin kültür tarihi, beslenmedeki önemi, ekonomik önemi, gen merkezleri, yayılışları, sistematikteki yeri, önemli Persica türlerinin özellikleri.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
7 Şeftali ve nektarinin morfolojik ve pomolojik özellikleri, Şeftali çeşitleri ve şeftalinin döllenme biyolojisi,
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
8 Şeftali ve nektarinin ekolojik istekleri, şeftali yetiştiriciliği ve çoğaltılması
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
9 Şeftali bahçesinin kurulması ve kültürel uygulamalar, hasat, ürünün değerlendirilmesi ve pazarlanması.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
10 Kiraz ve vişnenin kültür tarihi ve ekonomik önemi, kirazın meyve özellikleri ve besin değeri, kiraz-vişnenin sistematikteki yeri, Önemli yerli ve yabancı çeşitleri.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
11 Kirazın morfolojik ve biyolojik özellikleri, Kirazın ekolojik istekleri kiraz ve vişnenin çoğaltılması ve anaçları.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
12 Kiraz bahçesi kurulması, uygulanan teknik ve kültürel işlemler. Kayısının kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri,
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
13 Önemli yerli ve yabancı Kayısı çeşitleri. Kayısının morfolojik ve biyolojik özellikleri.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
14 Kayısının çoğaltılması ve anaçları. Bahçe kurulması ve Kayısı bahçesinde uygulanan teknik ve kültürel işlemler, hasat.
  Ön Hazırlık: Sert Çekirdekli Meyveler Kitabı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 5
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 5
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 3
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 2
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 5
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 3
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 2
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 5
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 24 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 24 24
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 132    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2003. Sert Çekirdekli Meyveler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 553, 46s. İzmir İzmir
Diğer Kaynaklar 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2003. Sert Çekirdekli Meyveler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 553, 46s. İzmir İzmir
Materyal
Dökümanlar 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2003. Sert Çekirdekli Meyveler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 553, 46s. İzmir İzmir
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek derse aktif katılımı sağlamak, öğrencinin bilgi toplama, rapor hazırlama ve sunma becerisini geliştirmek.
Sınavlar Quiz, Vize ve final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri