Ders Adı Turunçgiller
Ders Kodu YBB-411
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Derya ERBAŞ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Turunçgiller (portakal, limon, mandarin, altıntop, laym), Muz ve Avokado yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amaçı subtropik meyvelerin önemi, çeşitleri ve özellikleri, biyolojik ve ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bahçe kurulması, bakımı, subtropik meyvelerin hasadı, ambalajlanması, muhafazası ve değcrlendirilmesi konularında bahçe bitkileri bölümü öğrencilerine bilgi vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Subtropik meyvelerin neler olduğunu Öğrenir.
2 Subtropik meyvelerin dünya ve ülke ekonomisindeki ekonomik önemlerini, üretimlerini ve dünyadaki önemli yetiştirici ülkeleri bilir.
3 Subtropik meyvelerin sınıflandırılmalarını, tür ve çeşitlerini ve bunların özelliklerini öğrenir.
4 Subtropik meyvelerin morfolojik ve biyolojik özelliklerini bilir.
5 Subtropik Meyvelerin Yetiştirilmesiyle ilgili gereksinim duyulan yetiştirme koşullarını öğrenir.
6 Subtropik Meyvelerin gıda amaçlı (taze tüketim, reçel- marmelat; dondurma, vb) ve endüstriyel amaçlı (parfümeri sanayi, vb) olanlarını öğrenir.
7 Subtropik Meyvelerin hasat edilmesini, ambalajlanmasını, depolanması ve pazarlanmasını öğrenir.r
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Turunçgil meyvelerinin tanımlanması, sistematikteki yeri ve özellikleri: ülkemizde ve dünyada turunçgil meyvelerin önemi, ve tür ve çeşitleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
2 Turunçgil türlerinin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi. Turunçgillerde nuseller embriyoni.
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
3 Turunçgillerin ekolojik istekleri, turunçgillerde anaçlar, çoğaltım metodları ve sertifikalı fidan üretimi
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
4 Portakalın morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi, ekolojik istekleri ve portakal çeşitleri ve özellikleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
5 Mandarin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi, mandarinin ekolojik istekleri, mandarin çeşitleri ve özellikleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
6 limonların morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi, limonların ekolojik istekleri, limon çeşitleri ve özellikleri. Altıntopun morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; ekolojik istekleri ve çeşitleri ve özellikleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
7 Turunçgillerde bahçe kurma, budama, bakım, hasat, ambalajlama ve muhafaza değerlendirme.
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
8 Avokado meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı. morfolojik ve biyolojik özellikleri, Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, yıllık bakım
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
9 Avokado meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı, morfolojik ve biyolojik özellikleri. Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, yoğaltılması, yıllık bakım işleri.
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
10 Muz meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı, morfolojik ve biyolojik özellikleri. Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, yoğaltılması, yıllık bakım işleri.
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
11 Muz meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı, morfolojik ve biyolojik özellikleri. Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, yıllık bakım işleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
12 Muz meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı, morfolojik ve biyolojik özellikleri. Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, yıllık bakım işleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
13 Çay meyvesinin sınıflandırılması, ekonomik önemi. Dünya üretimi ve dağılımı, morfolojik ve biyolojik özellikleri. Türkiye ve dünyadaki çeşitler ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltılması, yıllık bakım işleri
  Ön Hazırlık: Ders notları ve sunulardan ön hazırlık yapılması
14 Dönemin değerlendirilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 2
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 2
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 2
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 1
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 2
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 1
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 2
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 2
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 116    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Ders notları
Diğer Kaynaklar Ders notları
Materyal
Dökümanlar Ders notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri