Ders Adı Bitkisel Üretimde Arı Kullanımı
Ders Kodu YBB-358
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Ayhan GÖSTERİT
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. İsmail Yaşhan BULUŞ, Arş. Gör Görkem YANIK
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sebzelerdeki ve meyvelerdeki çiçek yapısı, bitkilerde döllenme fizyolojisi, arıcılığın tozlaşmadaki önemi, bal arısı ve bombus arılarının tozlaşmada kullanımı, arıların tozlaşma ile sağladıkları ekonomik ve ekolojik katkılar, tozlaşmada kullanılan diğer böcekler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bitkilerde döllenme fizyolojisi, bal arısı, bombus ve diğer arı türlerinin gerek doğal gerekse kültüre alınmış bitkilerde tozlaşma ile yaptıkları katkılar, bombus arılarının örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliğinde tozlayıcı olarak kullanılması ve sağladıkları ekonomik faydaların öğretilmesi.
No Dersin Kazanımları  
1 Bitkilerde çiçek yapısı ve öğelerini tanır
2 Sebzelerde ve meyvelerde döllenme fizyolojisini bilir
3 Bal arısı ve bombus arısının tozlaşmadaki önemi bilir
4 Tozlaşmada kullanılan diğer böcekler hakkında bilgi sahibi olur
5 Arıların bitkisel üretimdeki katkıları hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bitkilerde çiçek yapısı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
2 Bitkilerde döllenme fizyolojisi
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
3 Arıların tozlaşmadaki önemi
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
4 Tarım işletmeleri açısından arıcılığın önemi
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
5 Meyvecilik ve arıcılık
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
6 Sebzecilik ve arıcılık
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
7 Tohum üretimi ve arıcılık
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
8 Doğal vejetasyon açısından arıcılık
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
9 Arıcılığın tozlaşma ile sağladığı ekonomik katkı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
10 Bombus arılarının tozlaşmada kullanımı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
11 Bombus arılarının seralarda kullanımı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
12 Bombus arılarının açık alanlarda kullanılması
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
13 Bombus arılarının ürün miktarı ve kalitesine etkisi
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
14 Tozlaşmada kullanılan diğer böcekler
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 1
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 3
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 3
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 3
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 3
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 1
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 2
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 2
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 7 1 7
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 2 28
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 112    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Güler, A. 2006. Bal arısı (Apis mellifera), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:55, Samsun
Diğer Kaynaklar Güler, A. 2006. Bal arısı (Apis mellifera), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:55, Samsun
Materyal
Dökümanlar Güler, A. 2006. Bal arısı (Apis mellifera), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:55, Samsun
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Dönem içinde 1 ara sınav ve 1 final sınavı yapılır
Materyal Diğer Kullanılmamaktadır
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri