Ders Adı Akdeniz Meyveleri
Ders Kodu YBB-311
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Fatma YILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Zeytin, İncir, Nar ve Keçiboynuzu yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı Zeytin, İncir, Nar, Keçiboynuzu gibi Akdeniz Bölgesi meyvelerinin önemi, çeşitleri ve özellikleri, biyolojik ve ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bahçe kurulması, bakımı, hasadı, ambalajlanması, muhafazası ve değerlendirilmesi konularında bahçe bitkileri bölümü öğrencilerine bilgi vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Akdeniz meyvelerini tanır, dünya ve ülke ekonomisindeki ekonomik önemlerini, üretimlerini ve dünyadaki önemli yetiştirici ülkeleri bilir.
2 Akdeniz meyvelerinin sınıflandırılmalarını, tür ve çeşitlerini ve bunların morfolojik ve biyolojik özelliklerini bilir.
3 Akdeniz meyvelerinin ekolojik isteklerini öğrenir.
4 Akdeniz meyvelerinin çoğaltılmasını, yetiştirme tekniklerini ve kültürel işlemlerini bilir.
5 Akdeniz meyvelerinin hasadını ve hasat sonrası işlemlerini bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ülkemiz Akdeniz bölgesi florasının meyve türlerinin tanıtımı, Türkiye’ de kapladıkları alan ve üretim değerleri
  Ön Hazırlık: Ders notları
2 Zeytin kültür tarihi, Dünyada ve Türkiye’de zeytin üretimi, ihracat ve ithalat değerleri, ekonomik değeri.
  Ön Hazırlık: Ders notları
3 Zeytinin sistematik olarak sınıflandırılması, dünyadaki zeytin türleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri.
  Ön Hazırlık: Ders notları
4 Zeytin pomolojik özellikleri ve çeşitleri
  Ön Hazırlık: Ders notları
5 Zeytin ekolojik istekleri, çoğaltılması ve zeytin bahçesi kurulması, yetiştiriciliği ve kültürel uygulamaları ve zeytin hasadı.
  Ön Hazırlık: Ders notları
6 İncir kültür tarihi, beslenmedeki önemi, ekonomik önemi, gen merkezleri, yayılışları, sistematikteki yeri.
  Ön Hazırlık: Ders notları
7 İncirin morfolojik ve pomolojik özellikleri ve çeşitleri
  Ön Hazırlık: Ders notları
8 İncirin döllenme biyolojisi.
  Ön Hazırlık: Ders notları
9 İncirin ekolojik istekleri ve çoğaltılması
  Ön Hazırlık: Ders notları
10 İncir bahçesinin kurulması ve kültürel uygulamalar, hasat, ürünün değerlendirilmesi ve pazarlanması.
  Ön Hazırlık: Ders notları
11 Narın kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, narın sistematikteki yeri, Önemli çeşitleri.
  Ön Hazırlık: Ders notları
12 Narın morfolojik biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve çoğaltılması
  Ön Hazırlık: Ders notları
13 Nar bahçesi kurulması, uygulanan teknik ve kültürel işlemler ve hasadı. Kirazda çatlama.
  Ön Hazırlık: Ders notları
14 Keçiboynuzu kültür tarihi ve ekonomik önemi, meyve özellikleri ve besin değeri, sistematikteki yeri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, çoğaltılması ve hasadı.
  Ön Hazırlık: Ders notları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 5
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 4
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 4
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 2
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 2
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 2
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 2
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 2
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 7 7
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 105    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Ders Notları
Diğer Kaynaklar 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Ders Notları
Materyal
Dökümanlar 1) Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. 2) Ders Notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri