Ders Adı Tohum Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu YBB-306
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Hüsnü ÜNLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Tohum- tohumluk kavramları, Dünya tohum ticareti ve ekonomik önemi, tohum morfolojisi, tohumlarda hasat, kurutma, depolama, tohum canlılığı, tohum kalitesi, çeşit tescili, ekolojik faktörlerin tohum üretimine etkisi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencileri dünya tohum ticareti ve tohumların önemi hakkında bilgilendirme, tohumluk üretiminin esasları, hasat, kurutma, depolama, tohumluk testleri ve uygulamaları ile kontrolü ve sertifikalandırma işlemini öğretme.
No Dersin Kazanımları  
1 Tohumculuk ile ilgili temel kavramları bilir.
2 Tohumlarda hasat, kurutma, ayırma ve temizleme konularını bilir.
3 Tohumlarda kaliteyi iyileştirici uygulamaları bilir.
4 Tohumların depolanmasını bilir.
5 Tohumculuk mevzuatları hakkında bilgi sahibi olur.
6 Tohum kalitesi, tohum canlılığı ve tohum gücü hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dünyada ve ülkemizde tohumculuk sektörünün incelenmesi
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
2 Tohumculukla ilgili temel kavramlar
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
3 Tohum morfolojisi
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
4 Tohum hasat zamanı ve hasadı
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
5 Tohumlarda kurutma
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
6 Tohum ayırma, temizleme ve paketleme
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
7 Tohumlarda kalite iyileştirici uygulamalar
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
8 Tohumlarda yaşlanma ve depolama
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
9 Tohumlarda depolama
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
10 Tohumluk üretimi ve ekolojisi
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
11 Tohumculuk mevzuatları (Ulusal ve uluslararası)
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
12 Çeşit tescili ve FYD testleri
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
13 Tohumluğun fiziksel değerinin belirlenmesi, tohum canlılığı ve canlılık testleri
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
14 tohum kalitesi ve tohum gücü
  Ön Hazırlık: ders notu, kaynak kitap
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 4
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 4
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 4
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 4
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 5
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 4
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 5
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 5
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 2 5 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 96    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu 1.Şehirali, S. 1989.Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basım evi, Ankara 2.Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. 3.Bewley, J.D. and Black, M. 1994. Seeds , Physiology of Development and Germination. Penum Pres, New York, 445p, ISBN: 0-306-44747-9. 4.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 5.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 6.Sivritepe, H. Ö., 2012. Tohum Gücünün Değerlendirilmesi. Alatarım, 11(2), 33-44s. 7.Arın, L., 2018. Tohum Depolama.TÜRKTOB Dergisi, Sayı: 26, 8-10s.
Diğer Kaynaklar 1.Şehirali, S. 1989.Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basım evi, Ankara 2.Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. 3.Bewley, J.D. and Black, M. 1994. Seeds , Physiology of Development and Germination. Penum Pres, New York, 445p, ISBN: 0-306-44747-9. 4.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 5.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 6.Sivritepe, H. Ö., 2012. Tohum Gücünün Değerlendirilmesi. Alatarım, 11(2), 33-44s. 7.Arın, L., 2018. Tohum Depolama.TÜRKTOB Dergisi, Sayı: 26, 8-10s.
Materyal
Dökümanlar 1.Şehirali, S. 1989.Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basım evi, Ankara 2.Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir. 3.Bewley, J.D. and Black, M. 1994. Seeds , Physiology of Development and Germination. Penum Pres, New York, 445p, ISBN: 0-306-44747-9. 4.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 5.Anonim, 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, (Ed: Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E.), Bornova, İzmir. 6.Sivritepe, H. Ö., 2012. Tohum Gücünün Değerlendirilmesi. Alatarım, 11(2), 33-44s. 7.Arın, L., 2018. Tohum Depolama.TÜRKTOB Dergisi, Sayı: 26, 8-10s.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak.
Sınavlar ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri