Ders Adı Bağcılık I
Ders Kodu YBB-303
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr.öğr.Üyesi Filiz HALLAÇ TÜRK
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Asmanın doğuşu ve yayılışı; bağcılığın tarihçesi;üzümün değerlendirme şekilleri; bağcılığın Dünya’da ve Türkiye’deki durumu; asmanın sistematikteki yeri; asmanın organları, asmanın ekolojik istekleri ve bağ yeri seçimine etkileri; budama ve terbiye sistemleri ve bunlara yönelik kültürel uygulamalar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Asmanın tanıtılması, asmanın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin öğrenilmesi, bağcılık ve yetiştirme tekniklerinin öğrenilmesine yönelik teorik ve pratik bilgilerin kazandırılması.
No Dersin Kazanımları  
1 1) Dünya ve Türkiye bağcılığı hakkında karşılaştırmalı bilgi sahibi olur.
2 2) Bağın planlanması ve tesisi sırasında dikkate alması gereken konuları öğrenir..
3 3) Bağcılıkla ilgili temel bilgilerini, asmanın iklim ve toprak isteklerini öğrenir.
4 4) Asmanın morfolojik yapısı ve özelliklerini öğrenir.
5 5) Bağlarda uygulanan kültürel uygulamaları öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Bağcılığın tarihçesi ve bağcılığa giriş
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
2 Üzümlerin botanik ve ticari olarak sınıflandırılması ve üzümün besin değeri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
3 Asmanın ekolojik istekleri
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
4 Dünya ve Türkiye bağcılığı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
5 Bölgelere göre bağcılık
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
6 Asmanın morfolojik yapısı (kök ve sürgün sistemi, dallar)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
7 Asmanın morfolojik yapısı (gözler, tomurcuklar, sürgün, tohum)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
8 ARA SINAV
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
9 Bağ tesisi ve planlama
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
10 Bağlarda önemli kültürel işlemler (Toprak İşleme ve Ot Kontrolü)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
11 Bağlarda önemli kültürel işlemler (Terbiye)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
12 Bağlarda önemli kültürel işlemler (Budama)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
13 Bağlarda önemli kültürel işlemler (Sulama, Gübreleme)
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
14 Bağcılık İşletmelerinin ekonomik yapısı
  Ön Hazırlık: Kitap ve diğer kaynaklar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Bahçe Bitkilerini tanır ve kavrar. -Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri alanlarındaki bitkileri tanır, yetiştirir, pazarlar ve depolar. 5
2 Yukarıdaki faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tanır ve analitik çözüm üretir. 4
3 Yetiştiricilik, pazarlama ve depolama sırasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik olarak, amaca uygun gerekli verileri tanımlar ve toplar. Oluşan sorunları gidermek için en uygun yöntemi veya yöntemleri belirler. 4
4 Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun ekonomik yöntemleri belirler ve kullanır. 4
5 Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak, – a. Problemi ve kapsamını tanımlar – b. Mevcut olanakları değerlendirir – c. Problemlerin çözümü için alternatif stratejiler geliştirir – d. Amaca en uygun çözümü belirler ve çözer 4
6 Gerek ilgi alanında, gerekse toplumun diğer kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanarak profesyonel düzeyde iletişim kurar. 3
7 Mesleki anlamda kendisini geliştirebilmek için gerekli yöntemleri uygular, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır ve bilimsel yayınları takip eder. 3
8 Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, yeni çeşitler elde etmek üzere temel ve uygulamalı araştırmalar yapar. 2
9 Bahçe bitkileri üretimi yapan tarım işletmelerinin tesis, üretim, hasat, sınıflandırma, ambalajlama, muhafaza, depolama, değerlendirme ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili etüd, planlama ve projelendirme işleriyle, bunların uygulama ve kontrolünü yapar. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 87    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu 1. Hasan Çelik, Y. Sabit Ağaoğlu, Yılmaz Fidan, Birhan Marasalı, Gökhan Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık, , Sunfidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi:1, Fersa Matbacılık San. Tic. Ltd Şti, Ankara.
Diğer Kaynaklar 1. Hasan Çelik, Y. Sabit Ağaoğlu, Yılmaz Fidan, Birhan Marasalı, Gökhan Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık, , Sunfidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi:1, Fersa Matbacılık San. Tic. Ltd Şti, Ankara.
Materyal
Dökümanlar 1. Hasan Çelik, Y. Sabit Ağaoğlu, Yılmaz Fidan, Birhan Marasalı, Gökhan Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık, , Sunfidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi:1, Fersa Matbacılık San. Tic. Ltd Şti, Ankara.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Ara sınav ve Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri