Ders Adı Genel Meyvecilik
Ders Kodu YBB-204
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Tuba DİLMAÇÜNAL
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Meyveciliğin Ekonomik Önemi, Ekolojik İstekleri, Çiçek Tomurcuğu ve Meyve Oluşumu, Meyvecilik Tekniği, Meyve Fidanı Yetiştiriciliği, Meyve Bahçelerinde Yıllık Bakım İşleri, Büyümeyi Düzenleyici Maddeler, Meyve Pomolojisi ve Önemli Meyve Çeşitleri, Meyve Ağaçlarının Beslenmesi, Meyve Ağaçlarının Budaması, Meyve Ürünlerinin Derim, Muhafaza ve Pazarlanması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Meyve türlerinin yetiştirme teknikleri konusunda temel bilgilerin öğretilmesi, Üretim teknikleri konusunda karşılaşılan sorunların ve çözüm yollarının öğretilmesi
No Dersin Kazanımları  
1 1. Meyveleri tanır ve öğrenir.
2 2. Meyvelerin insan beslenmesindeki önemini kavrar.
3 3. Meyvelerin ülke ekonomisi için önemini kavrar.
4 4. Türkiye Meyvecilik bölgelerini ve özelliklerini öğrenir.
5 5. Meyvecilik yetiştirme şekilleri ve ekolojik isteklerini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Meyve türlerinin botanik sınıflandırılması, Ülkemiz meyveciliğinin bölgeler bazında irdelenmesi
  Ön Hazırlık: 1-30 sayfalar
2 Meyve yetiştiriciliğinde sıcaklık, nem, ışık, sis ve rüzgarların önemi, Meyvecilik açısından donlar ve önleme yolları, Meyvecilik açısından toprak yapısı
  Ön Hazırlık: 31-50. sayfalar
3 Meyve türlerinde çiçek tomurcuğu oluşumu, tomurcuk yapıları, fizyolojik ve morfolojik ayrım safhaları, çiçek tomurcuğu oluşumu üzerine etkili olan faktörler.
  Ön Hazırlık: 51-84. sayfalar
4 Meyvenin oluşumu, tozlanma ve döllenme, kısırlıklar ve uyuşmazlıklar, Meyve dökümleri ve meyve seyreltmesi, partenokarpi, apomiksis, periyodisiste
  Ön Hazırlık: 85-106 sayfalar
5 Meyve ağaçlarında çoğaltma tekniği, generatif ve vejetatif çoğaltma teknikleri
  Ön Hazırlık: 107-126 sayfalar
6 Çelikle çoğaltma, Aşı ile çoğaltma, Daldırma ile çoğaltma, Doku kültürü ile çoğaltma teknikleri
  Ön Hazırlık: 127-154 sayfalar
7 Meyve fidanı yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: 155-190 sayfalar
8 Meyve bahçelerinin kurulması, Meyve bahçelerinde yıllık bakım işleri
  Ön Hazırlık: 191-204 sayfalar
9 Büyümeyi düzenleyici maddelerin özellikleri (Oksinler, Stokininler, Gibberellinler, Etilen, Absizik Asit), Meyvecilikte kullanım alanları
  Ön Hazırlık: 205-282 sayfalar
10 Meyve çeşit bilgisinin amacı ve önemi, Meyveyi oluşturan organlar, Meyvelerin sınıflandırılması, Meyvelerde kalite özellikleri
  Ön Hazırlık: 283-302 sayfalar
11 Önemli meyve çeşitleri
  Ön Hazırlık: 303-372 sayfalar
12 Meyve ağaçlarının Beslenmesi, Köklerin fonksiyonları ve su dengesi, topraktaki besin maddeleri ve önemi
  Ön Hazırlık: 373-384 sayfalar
13 Meyve ağaçlarında budama ve terbiye şekilleri, Dikim budaması, verim budaması ve gençleştirme budaması
  Ön Hazırlık: 385-450 sayfalar
14 Meyve ağaçlarında derim, standardizasyon, ambalajlama, depolama ve pazarlama
  Ön Hazırlık: 451-480 sayfalar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Tarla Bitkilerine dahil olan tür ve çeşitleri teşhis eder 5
2 Tarla Bitkileri üretiminde ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniği paketini uygular 3
3 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır 3
4 Yeni bitki çeşitleri geliştirir 3
5 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir 2
6 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı sorunlarını çözer 3
7 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir 3
8 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir 4
9 Sayısal ve istatistiksel düşünür 2
10 İnisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahiptir 1
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahiptir 1
12 Uluslar arası meslektaşları ile iletişim kurmada en az bir yabancı dil öğrenir 1
13 Mesleki etik kuralları ifade eder 1
14 Hayat boyu öğrenme becerisine sahiptir 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 1 5 5
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 1 8 8
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 114    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Genel Meyvecilik Kitabı (Editörler: Prof. Dr. Resul GERÇEKÇİOĞLU, Prof. Dr. Şükriye BİLGENER, Prof. Dr. Arif SOYLU); Çeşitli kaynaklarla zenginleştirilmiş sunu
Diğer Kaynaklar Genel Meyvecilik (Prof. Dr. Sebahattin ÖZBEK)
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Belli aralıklarla birkaç soruluk sözlü küçük sınavlarla işlenen konuları hatırlatmak
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri