Hafta
|
Konular
|
1
|
Hayvansal Üretim Araçları, Türkiye’de Hayvansal Üretimin Sorunları, Hayvanlarda Evciltme, Zoolojik Sınıflandırma.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
2
|
Evciltme ile Meydana Gelen Değişiklikler, Tür, Irk ve Hibrid Kavramları, Irk Karakterleri , Fızyolojik Irk Iraları.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
3
|
Irkların Sınıflandırılması, Türkiye’ de Yetiştirilen Sığır Irkları, Üreme ve Döl Verimi.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
4
|
Eşeysel Olgunluk, Damızlıkta Kullanma Yaşı, Erken Damızlıkta Kullanmanın Sakıncaları, Geç Damızlıkta Kullanmanın Sakıncaları, Kızgınlık.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
5
|
Hayvan Yetiştirmede Tohumlama, Döl Verimi Etkinliğinin Ölçütleri, Gebelik ve Doğum, Gebelik Çeşitleri, Gebeliğin Hayvanda Oluşturduğu Değişiklikler, Gebeliğin Belirlenmesi
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
6
|
Gebelikte Bakım ve Besleme, Doğum Zorluğu, Sığırlarda Görülen Üreme Hastalıkları, Yavru Atma.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
7
|
Doğumun Gerçekleşmesi, Doğumla İlgili Alınacak Tedbirler, Doğum Sonrası İneğe Bakım, Buzağı Bakım ve Beslenmesi, Buzağıda Besin Madde Sindirimi, Kolostrum
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
8
|
Laktasyon Ve Süt Verimi, Meme Anatomisi Ve Fizyolojisi, Memenin İç Yapı Özellikleri, Meme Başları, Kanal Sistemi, Salgı Dokusu, Dolaşım Sistemi, Lemf Sistemi, Sinir Sistemi
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
9
|
Meme Bezinin Gelişimi, Süt Oluşumun Başlaması, Süt Oluşumunun Mekanizması ve Sütün Depolanması, Sütün İndirilmesi, Sütün Tutulması, Kalan ve Son Süt, Laktasyon Boyunca Süt Verimi, Süt Verimini ve Süt Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
10
|
Düzeltilmiş Laktasyon Süt Verimi, Yağa Göre Düzeltilmiş Süt Verimi, Sağımda Uyulması Gereken Kurallar, Sağım Çeşitleri, Kuruya Çıkarma, Kızgınlık Senkronizasyonu ve Embriyo Transferi, Sağlık Koruma Programları, Sağlık Koruma Önlemleri, Ergin İneklerde Alınması Gereken Tedbirler, Meme Sağlığı İle İlgili Tedbirler, Kastrasyon, Boynuz Köreltme, Hayvanlarda Fazla Meme Başlarının Alınması.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
11
|
Yetiştirme Sistemleri, Akrabalı Yetiştirme, Kan Hattına Göre Yetiştirme, Melezleme, Hetetozis İçin Melezleme, Yeni Irk Meydana Getirmek İçin Melezleme, Diger Yetiştirme Sistemleri, Kan Tazeleme, Islah Melezlemesi, Çevirme Melezmesi, Sürü Islah Programı Hazırlama.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
12
|
Sığır Besiciliği, Besi Teknikleri, Entansif Besi, Ekstansif Besi, Süresine Göre Besi, Hayvan Materyaline Göre Besi, Yapıldığı Yere Göre Besi), Açıkta Besi (Feedlot Besi))
Besi Sistemleri, 18 ve 24 Aylık Besiye Dayalı Üretim Sistemi, Tahıla ve Mısır Slajına Dayalı Sistem.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
13
|
Besi Performansı Tanımı, Besi Performansını Etkileyen Faktörler, Hayvan İle İlgili Faktörler Kesim ve Karkas, Kesim Özellikleri
Kesim Ağırlığı, Karkas Randımanı.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|
14
|
Karkas Randımanını Etkileyen Faktörler
Karkas Dokularını Etkileyen Faktörler
Değerli Et Miktarını Etkileyen Faktörler
Kasaplık Sığır ve Karkasların Sınıflandırılması (Tam Etli Kasaplık Sığır, Etli Kasaplık Sığır, Orta Etli Kasaplık Sığır, Az Etli Kasaplık Sığır)
Kasaplık Hayvanların Büyüme ve Gelişmesi Üzerine Etki Yapan Faktörler.
|
|
Ön Hazırlık: Verilen Notu okumak
|