Ders Adı Laboratuvar Analiz Teknikleri
Ders Kodu YZB-419
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Musa YAVUZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Laboratuvar çalışmalarında dikkat edilecek noktalar, yemlerin sınıflandırılması, yemlerden örnek alma, çözeltiler ve çözelti hazırlama, yemlerin ham maddelerinin araştırılması, silo yemlerinin incelenmesi, yemlerin biyolojik yolla incelenmesi
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yem değerlendirme ve analiz yöntemleriyle ilgili bilgiler vermek ve laboratuvarda kullanılacak malzeme, alet ve ekipmanları tanımak, istenilen yem analizlerini yapabilecek duruma gelmek
No Dersin Kazanımları  
1 Laboratuvar ortamını tanıma
2 Yem analizleriyle ilgili bilgi sahibi olma
3 Yem analizleri vasıtası yemde kalite ve problemi önceden görebilme
4 Sahada karşılaşılan problemlerin sebep ve sonuçlarını laboratuvar analizleriyle Çözebilme
5 Laboratuvar sonuçları üzerinden rasyon uygun yemlerin seçimini yapabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Laboratuvar çalışmalarında dikkat edilecek noktalar
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
2 Yemlerin sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
3 Yemlerden örnek alma ve saklama
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
4 Laboratuvarda kullanılan kimyasallar, malzemeler, alet ve ekipmanlar
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
5 Çözeltiler ve çözelti hazırlama
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
6 Yemlerin ham maddelerinin araştırılması
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
7 Ham besin madde analizlerinin uygulanması
  Ön Hazırlık: Sınav öncesi verilen ders notlarının gözden geçirilmesi
8 Yemlerde hücre duvarı bileşenleri (NDF, ADF ve lignin) analizi
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
9 Yemlerde hücre duvarı bileşenleri (NDF, ADF ve lignin) analizi
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
10 Yemlerde mineral madde analizleri
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
11 Silo yemlerinde analizleri ve kalite kriterleri
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
12 Yemlerin biyolojik (in vivo, in vitro) yolla incelenmesi
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
13 Yemlerin biyolojik (in vivo, in vitro) yolla incelenmesi
  Ön Hazırlık: Ders kaynaklarının önceden okunması
14 Yapılan analiz sonuçlarının sahada uygulamarının bütünleşik bakılması
  Ön Hazırlık: Sınav öncesi verilen ders notlarının gözden geçirilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 2
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 2
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 2
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 4
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 5
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 2
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 4
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 1 20
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 130    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu KARABULUT, Ali, CANBOLAT, Önder, 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi, Bursa. ÖZDÜVEN, M. Levent, POLAT, Cemal, 2006. Laboratuvar Analiz Teknikleri Ders Notu. Namık Kemal Üniversitesi Official Methods of Analysis, 22nd Edition (2023). AOAC INTERNATIONAL, Rockville, MD, USA. https://www.aoac.org/official-methods-of-analysis/
Diğer Kaynaklar KARABULUT, Ali, CANBOLAT, Önder, 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi, Bursa. ÖZDÜVEN, M. Levent, POLAT, Cemal, 2006. Laboratuvar Analiz Teknikleri Ders Notu. Namık Kemal Üniversitesi Official Methods of Analysis, 22nd Edition (2023). AOAC INTERNATIONAL, Rockville, MD, USA. https://www.aoac.org/official-methods-of-analysis/
Materyal
Dökümanlar KARABULUT, Ali, CANBOLAT, Önder, 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi, Bursa. ÖZDÜVEN, M. Levent, POLAT, Cemal, 2006. Laboratuvar Analiz Teknikleri Ders Notu. Namık Kemal Üniversitesi Official Methods of Analysis, 22nd Edition (2023). AOAC INTERNATIONAL, Rockville, MD, USA. https://www.aoac.org/official-methods-of-analysis/
Ödevler Laboratuvarda yapılan analizlerin kayıtlarının tutulması ve analiz sonuçlarının hesaplanarak ders sonunda rapor edilmesi.
Sınavlar 1 ara sınav ve 1 final sınavı yapılır.
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri