Ders Adı İstatistik Uygulamaları
Ders Kodu YZB-411
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Özgür KOŞKAN
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Malik ERGİN
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği İstatistik terimlerin tanımları,verilerin toplanması, özetlenmesi, dağılımlar,özelliklerin birbirleriyle olan ilişkileri,hipotez kontrolleri, güven aralığı ve varyans analiz tekniğini kapsamaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Biyolojik verilerin toplanması, özetlenmesi, analizi, yorumlanması ve hipotez kontrolü ile karara varılmasını öğretmek ve öğrencileri çalışma sonuçlarının yorumlarını bu esasa göre yapabilir duruma getirmek. Yani dolayısıyla da bilimsel bir denemenin kurulumundan, sonuçlandırılmasına ve sonuçların yorumlanmasına her aşamasını yapabilmeyi sağlamak.
No Dersin Kazanımları  
1 Bu dersin sonunda öğrenci temel istatistik kavramlarını öğrenecek. Öğrenci üzerinde çalışılan konu ile ilgili sayısal verilerin gözlem veya deneme yoluyla doğru olarak toplanması, özetlenmesi, konuyu tanıtacak hale getirebilecek. Bilinen faktörlere göre veri analizi, başka verilerle ilişkilerinin saptanması ile sonuçların yorumlanması ve genelleştirilmesi için yapılan bütün işlemleri yapabilme yetisi kazanacaktır.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş ve istatistik tanımlar
2 Tanıtıcı istatistikler
3 İstatistik dağılımlar kesikli dağılımlar
4 İstatistik dağılımlar (Normal ve standart normal dağılım)
5 Örnekleme dağılımları
6 Regresyon ve korelasyon
7 Hipotez kontrolleri
8 Z-Dağılımı ve Z-kontrolleri
9 t-dağılımı ve hipotez kontrolleri
10 Eş-yapma t-testi
11 Güven aralığı
12 Ki-kare dağılımı ve homojenlik kontrolleri
13 Ki-kare dağılımı ve Uyum kontrolleri
14 F dağılımı ve varyans analizi tekniği
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 3
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 2
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 2
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 2
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 2
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 2
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 2
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 15 1 15
Ödevler 1 1 1
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 40 1 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 60 1 60
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 130    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu İstatistik Ders Notu
Diğer Kaynaklar İstatistik Ders Notu
Materyal
Dökümanlar İstatistik Ders Notu
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri