Ders Adı Kanatlı Hayvanların Beslenmesi
Ders Kodu YZB-407
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gökhan TÜZÜN
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kanatlı hayvan beslemenin önemi ve üretimdeki yeri, kanatlı hayvan besleme alanında gelişmeler, kanatlı hayvan beslemede kullanılan önemli ham maddeler ve yem katkı maddeleri ve kullanımlarında dikkate edilecek hususlar, kanatlı hayvanlarda sindirim sistemi ve sindirim, broyler besleme, yumurta tavuğu besleme, damızlık kanatlıların beslenmesi, beslemeye bağlı metabolik hastalıklar ve çözüm yolları, besleme bağışıklık ilişkisi, kanatlılarda besleme-gıda kalitesi, çevre etkileşimi, kanatlı hayvanlar için özel bilgisayar programları Kullanarak rasyon çözümü ve uygulamaları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders kapsamında verilen bilgi ve etkinliklerle: • Kanatlı hayvanların doğru bir şekilde beslenebilmeleri için temel bilgilerin öğretilmesi • Dinamik ve sürekli güncellenen bir müfretadatla bu alandaki gelişmelerden öğrencilerin haberdar olmalarının sağlanması • Dersin uygulaması ile öğrencilerin hayvan türlerine ve özelliklerine göre rasyon çözebilmeleri • Kanatlı besleme ile biyoteknoloji uygulamalarının değerlendirilmesi • Meslek hayatına atılacak öğrencilerin kendilerine güven duymalarının sağlanması ve konu ile ilgili sağlam bir alt yapının oluşturulması hedelenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Kanatlı Hayvanların Beslenmesi dersi hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmak.
2 Kanatlı Hayvanların Beslenmesi konuları hakkındaki bilgilerini geliştirmek.
3 Hayvan vücudundaki metabolizma yollarını ve bu yolların kontrol mekanizmalarını tanımlayabilecektir.
4 Metabolizmadaki bozukluklar ile hastalıklar arasında ilişki kurabilir.
5 Yumurta tavuklarında etlik piliçlerde yemleme programlarını bilir.
6 Kanatlı Besleme ile ilgili son gelişmeleri takip ederek bu alanda bilgi sahibi olmak
7 Gaining knowledge on poultry feeds, feed additives, feed technologies
8 Hindi, ördek ve kazlarda yemleme programlarını bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kanatlı beslemeye genel giriş Dünyada ve ülkemizde sektöre genel bakış, yem ve diğer üretim miktarları ile ilgili son istatistikler Tavukçuluğun gelişimi Kanatlı besleme ve günümüzdeki felsefesi, insan ve çevre sağlığı ile ilişkisi, doğru kanatlı beslemenin temel hedefi ve vizyonu Kanatlı beslemenin çerçevesi
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
2 Kanatlı beslemede önemli yem hammaddeleri- Enerji kaynakları Tahıllar, Tahıllarda Yararlanımı sınırlandıran etmenler Bitkisel ve Hayvansal Yağlar ve kanatlılarda kullanımları
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
3 Kanatlı beslemede önemli yem hammaddeleri –Protein kaynakları Bitkisel ve hayvansal protein kaynakları Bitkisel ve hayvansal kökenli yemlerin kullanımında kritik risk noktaları
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
4 Kanatlı beslemede önemli yem hammaddeleri –Yem Katkı maddeleri Antibiyotik, Probiyotik, Prebiyotik, Enzim, Organik Asit, Bitkisel Ekstrakt, Toksin bağlayıcı, Pelet bağlayıcı, Renk maddeleri, Lezzetlendirici yem katkıları. Şelat Mineral Bileşikler
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
5 Kanatlı beslemede protein, enerji , bunlara ait ihtiyaçların hesaplanması Önemli mineral ve vitaminler. Amino asit stabilitesi ve ideal protein yaklaşımı Mineral ve vitamin stabilitesi ve önemli vitaminler ile ilgili temel bilgiler
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
6 Kanatlı hayvanların sindirim sistemi-morfolojik ve fizyolojik özellikleri. Sindirim sistemi gelişimi , beslemenin etkisi Etlik Piliçlerin beslenmesi genel bilgiler ve rasyon uygulamaları ve maliyet hesabı, ekonomik üretim. Etlik piliçlerin dönemlere göre yem ve besin ihtiyaçları. Islak ve dane yemleme uygulamaları
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
7 Yem kalitesi ve hijyeni, ürün kalitesini etkileyen bazı toksik maddeler
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
8 Broilerlerin beslenmesi, enerji ve proteinin yem tüketimi ve performans üzerine etkileri, sıcak stresi, metabolik hastalıklar, koksidiyosiz ve korunma yolları
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
9 Erken broiler besleme uygulamaları, broiler rasyonlarında ideal protein oranı, sindirilebilir amino asit oranı, yem formunun önemi, bağırsak sağlığı,esansiyel ve sınırlandırıcı amino asitler, besleme ve et kalitesi arasındaki ilişki
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
10 Yumurta tavuklarının beslenmesi ve besin maddeleri ihtiyaçları, pre-lay dönem besleme stratejileri
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
11 Yumurta tavuklarının yumurtlama döneminde beslenmesi, sıcaklık stresi, kanatlılarda asit-baz dengesi ve hesabı, yumurta tavuklarında asit-baz dengesi ve respirasyon katsayısı,kafes yorgunluğu ve gut hastalığı, bu hastalıklardan korunma yolları, beslemenin yumurta büyüklüğü ve içeriği üzerine etkisi, yumurta kalite kriterleri ve besleme arasındaki ilişki
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
12 Broiler damızlıkların beslenmesi, yem ve su kısıtlamaları, horozların beslenmesi,yumurta üretiminin kontrolü ve yumurtlama dönemi beslemesi, besleme-üreme, besleme- civciv kalitesi üzerine etkisi
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
13 Hindi besleme, hindilerin besin maddesi ihtiyaçları,örnek rasyon uygulamaları, besi programları
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
14 Tavukçuluk sektöründen temsilcilerle mesleki değerlendirme ve sektör hakkında bilgi aktarma, tanışma ve sohbet. Zootekni Bölümünden mezun olmuş ve sektörde belirli mevkilere gelmiş 1 veya 2 kişinin katılımı ile meslek hayatı, kanatlı besleme ve zootekni mezunlarına yönelik önerilerin yer alması düşünülen sohbet dersi
  Ön Hazırlık: Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma Beyin Fırtınası; Görüş Geliştirme Problem Temelli Öğrenme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 4
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 4
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 5
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 5
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 4
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 5
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 1 20
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 1 1
Sunum 2 2 4
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 14 2 28
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Kaynak kitaplar, video ve sunular Doğan, K., 1993. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları:1290.Ders Kitabı:368 Rick Kleyn.2013. Chicken Nutrition. Context Books Publishing. England ISBN 978-1-899043-42.2. Leeson, S., J.D. Summers, 2001. Broiler Breeder Production. University Boks .Ontario, Canada. Klasing, K., 1998. Comperative Avian Nutrition. Cab International. New York. NY 10016-4314. USA Konu ile ilgili bilimsel dergiler ve makaleler Leeson, S., J.D. Summers. Çeviri: Dilek Gökçeyrek 2009. Ticari Kümes Kanatlı Hayvanlarının Beslenmesi. ISBN: 978-9944-62-814-3
Diğer Kaynaklar Kaynak kitaplar, video ve sunular Doğan, K., 1993. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları:1290.Ders Kitabı:368 Rick Kleyn.2013. Chicken Nutrition. Context Books Publishing. England ISBN 978-1-899043-42.2. Leeson, S., J.D. Summers, 2001. Broiler Breeder Production. University Boks .Ontario, Canada. Klasing, K., 1998. Comperative Avian Nutrition. Cab International. New York. NY 10016-4314. USA Konu ile ilgili bilimsel dergiler ve makaleler Leeson, S., J.D. Summers. Çeviri: Dilek Gökçeyrek 2009. Ticari Kümes Kanatlı Hayvanlarının Beslenmesi. ISBN: 978-9944-62-814-3
Materyal
Dökümanlar Kaynak kitaplar, video ve sunular Doğan, K., 1993. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları:1290.Ders Kitabı:368 Rick Kleyn.2013. Chicken Nutrition. Context Books Publishing. England ISBN 978-1-899043-42.2. Leeson, S., J.D. Summers, 2001. Broiler Breeder Production. University Boks .Ontario, Canada. Klasing, K., 1998. Comperative Avian Nutrition. Cab International. New York. NY 10016-4314. USA Konu ile ilgili bilimsel dergiler ve makaleler Leeson, S., J.D. Summers. Çeviri: Dilek Gökçeyrek 2009. Ticari Kümes Kanatlı Hayvanlarının Beslenmesi. ISBN: 978-9944-62-814-3
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Dönem içinde 1 arasınav ve 1 final sınavı yapılır
Materyal Diğer Bulunmamaktadır
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri