Ders Adı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Besleme
Ders Kodu YZB-322
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Musa Yavuz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ruminant hayvan beslemenin önemi ve üretimdeki yeri, ruminant hayvan besleme alanında gelişmeler, ruminant hayvan beslemede kullanılan önemli ham maddeler ve yem katkı maddeleri ve kullanımlarında dikkate edilecek hususlar, ruminant hayvanlarda sindirim sistemi ve sindirim, buzağı besleme, süt sığırı besleme, besi sığırı beslenmesi, koyun beslenmesi, keçi beslenmesi, otlatma (çayır, mera ve orman), beslemeye bağlı metabolik hastalıklar ve çözüm yolları, besleme bağışıklık ilişkisi, beslemeye bağlı süt kalitesi, çevre etkileşimi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders kapsamında verilen bilgi ve etkinliklerle: Ruminant hayvanların doğru bir şekilde beslenebilmeleri için temel bilgilerin öğretilmesi, Dinamik ve sürekli güncellenen bir müfretadatla bu alandaki gelişmelerden öğrencilerin haberdar olmalarının sağlanması, Dersin uygulaması ile öğrencilerin hayvan türlerine ve özelliklerine göre ruminant beslemeyi anlamaları, Ruminant besleme ile biyoteknoloji uygulamalarının değerlendirilmesi, Meslek hayatına atılacak öğrencilerin kendilerine güven duymalarının sağlanması ve konu ile ilgili sağlam bir alt yapının oluşturulması hedelenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci ruminant beslemenin temel bilgilerini bilir.
2 Öğrenci kaba yem, yoğun yem, yem katkı maddeleri ve yem işleme teknolojilerini bilir.
3 Öğrenci büyükbaş ve küçükbaş sektörü ve sorunlarını bilir.
4 Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların beslenmesini ve metabolik hastalıkları bilir.
5 Öğrenci büyükbaş ve küçükbaş sektörünün ekonomisini bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ruminant hayvan beslemenin önemi ve üretimdeki yeri, ruminant hayvan besleme alanında gelişmeler
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
2 Ruminant hayvanlarda sindirim sistemi ve rumen mikroorganizmaları
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
3 Ruminant hayvan beslemede kaba yem, kesif yem ve yem katkı maddeleri ve kullanımlarında dikkate edilecek hususlar
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
4 Sığır, koyun ve keçilerin beslenmesinde yaşa bağlı istenen vücut ölçüleri ve vücut kondisyon skoru
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
5 Doğumdan rumen gelişimine kadar buzağı, kuzu ve oğlak besleme
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
6 Damızlık dana ve düve besleme
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
7 Süt sığırlarında laktasyon ve kuru dönem beslenmesinde dikkat edilecek hususlar
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
8 Beslemeye bağlı süt üretim miktarı ve kalitede değişimi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
9 Yaş, ırk ve verim özelliklerine göre koyun beslenmesi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
10 Yaş, ırk ve verim özelliklerine göre keçi beslenmesi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
11 Çayır, mera ve ormanın otlatılması, toksik bitkiler ve yasal düzenlemeler
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
12 Dana, kuzu ve toklu besisi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
13 Ruminantlarda beslemeye bağlı metabolik hastalıklar ve çözüm yolları besleme bağışıklık ilişkisi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
14 Modern hayvancılık işletmelerinin ziyaret edilmesi
  Ön Hazırlık: Ön Hazırlık: Ders notları; Kitaplar; Ödev; İnternet; Problem Temelli Öğrenme ve Tartışma
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 4
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 3
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 4
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 2
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 4
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 4 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 1 10
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 4 3 12
Sunum 2 1 2
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 4 3 12
Arazi ya da Alan Çalışması 10 3 30
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 143    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Wattiaux, M. Çeviri; Önol, A. G. ve Daşkıran, M. Teknik Süt Sığırcılığı Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Aydın. Baskı No:TDG-NF-030794-E.; Tanör, M. A. 1991. Yüksek Verimli Süt İneklerinin Kuru Dönemde Beslenmesi ve Hipokalsemi. Vet. Bil. Derg. 14, 2: 57-61.;Arslan, C. ve Tufan, T. 2010. Geçiş Dönemindeki Süt İneklerinin Beslenmesi II. Bu Dönemde Görülen Metabolik Hastalıklar ve Besleme ile Önlenmesi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 16 (1): 159-166.;Yaylak, E. ve Yavuz, M. 2016. Sığırlarda İçme Suyu Kalitesi ve Suluk Yönetimi. Hayvansal Üretim 57(2): 57-67.
Diğer Kaynaklar Wattiaux, M. Çeviri; Önol, A. G. ve Daşkıran, M. Teknik Süt Sığırcılığı Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Aydın. Baskı No:TDG-NF-030794-E.; Tanör, M. A. 1991. Yüksek Verimli Süt İneklerinin Kuru Dönemde Beslenmesi ve Hipokalsemi. Vet. Bil. Derg. 14, 2: 57-61.;Arslan, C. ve Tufan, T. 2010. Geçiş Dönemindeki Süt İneklerinin Beslenmesi II. Bu Dönemde Görülen Metabolik Hastalıklar ve Besleme ile Önlenmesi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 16 (1): 159-166.;Yaylak, E. ve Yavuz, M. 2016. Sığırlarda İçme Suyu Kalitesi ve Suluk Yönetimi. Hayvansal Üretim 57(2): 57-67.
Materyal
Dökümanlar Wattiaux, M. Çeviri; Önol, A. G. ve Daşkıran, M. Teknik Süt Sığırcılığı Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Aydın. Baskı No:TDG-NF-030794-E.; Tanör, M. A. 1991. Yüksek Verimli Süt İneklerinin Kuru Dönemde Beslenmesi ve Hipokalsemi. Vet. Bil. Derg. 14, 2: 57-61.;Arslan, C. ve Tufan, T. 2010. Geçiş Dönemindeki Süt İneklerinin Beslenmesi II. Bu Dönemde Görülen Metabolik Hastalıklar ve Besleme ile Önlenmesi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 16 (1): 159-166.;Yaylak, E. ve Yavuz, M. 2016. Sığırlarda İçme Suyu Kalitesi ve Suluk Yönetimi. Hayvansal Üretim 57(2): 57-67.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Dönem içinde 1 arasınav ve 1 final sınavı yapılır
Materyal Diğer Ders notları ve slaytlar
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri