Ders Adı Hayvancılıkta Biyoteknoloji
Ders Kodu YZB-314
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Duygu Kaşıkcı
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Biyoteknolojiye giriş ve tanımlama, Hayvancılıkta kullanılan biyoteknolojik yöntemler ve çeşitleri, Genetiği değiştirilmiş organizmalar, GDO’lu organizma oluşturma yöntemleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Hayvansal üretimde verimliliğin artırılması amacıyla kullanım alanı bulan çeşitli biyoteknolojik uygulamaları ve bu uygulamaların geleceği ve etik değerler üzerine olan etkilerini öğrenir
No Dersin Kazanımları  
1 Hayvancılıkta biyoteknoloji uygulamalarını öğrenir.
2 Türkiye’de ve dünyada yapılan biyoteknolojik çalışmalar hakkında bilgilenir
3 Hayvan yetiştirmede biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.
4 Hayvan beslemede biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.
5 Süt, et ve yapağı veriminin artırılmasına yönelik biyoteknolojik uygulamaları öğrenir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Biyoteknolojiye giriş ve tanım
2 Biyoteknolojinin tarihi
3 Hayvancılıkta kullanılan biyoteknolojik yöntemler
4 Hayvancılıkta kullanılan biyoteknolojik çeşitleri
5 Üreme biyolojisi yöntemleri, yapay tohumlama; avantaj ve dezavantajları
6 Üreme biyolojisi yöntemleri, yapay tohumlama; avantaj ve dezavantajları
7 Ara sınav Ara sınaqv
8 Nükleotid, DNA, RNA yapı ve özellikleri
9 Gen transferi amacıyla prokaryotik canlılardaki uygulamalar
10 Memeli çiftlik hayvanlarında embriyo üretimi ve aktarımı
11 Memeli çiftlik hayvanlarında in vitro dölleme
12 Transgenik hayvan üretimi
13 Hayvan Islahında Biyoteknoloji
14 Hayvan Beslemede Biyoteknoloji
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 4
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 5
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 5
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 5
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 4
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 10
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 1 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 1 0
Arazi ya da Alan Çalışması 1 1 1
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 115    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Biyoteknoloji ders notları.
Diğer Kaynaklar Biyoteknoloji ders notları.
Materyal
Dökümanlar Biyoteknoloji ders notları.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri