Ders Adı Balık Besleme
Ders Kodu YZB-311
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Balıklar ve diğer türlerin besin ve enerji yararlanımı açısından farklılıkları, Balıkların besin maddesi ihtiyaçlarını etkileyen faktörler, Balıklarda Besin maddelerinin fonksiyonları ve metabolik işlevleri, Balıklarda protein, yağ ve karbonhidrat sindirimi, metabolizması ve ihtiyaçlar, Balıklarda vitamin ve minerallerin fonksiyonları ve ihtiyaçlar, Balıklarda sindirim sistemi , Soğuk su ve ılık su balıklarının beslenme farklılıkları, Balık rasyonları ve yemlerinin genel özellikleri, farklı balık türlerine göre rasyon örnekleri, balıklarda yemleme sistemleri,
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Balıkların tür ve çevre farklılıklarını da dikkate alarak doğru ve dengeli beslenebilmeleri için gerekli olan yem ve türlere özgü besleme özelliklerinin ve yem yapım tekniklerinin öğretilmesi• Balık besleme ile ilgili temel bilgilerin edinilmesi • Farklı türlere özgü beslenme alışkanlıkları ve bunlara göre yemleme farklılıkları • Yemleme farklılıklarına bağlı olarak balık türlerine özgü yem yapım teknolojilerindeki farklılığın öğretilmesi • Yem ve çevre kirliliği ilişkisi hedeflenmektedir. "
No Dersin Kazanımları  
1 Balık besleme hakkında teorik ve pratik bilgiler edinir.
2 Balıklarda sindirim sistemi ve besin maddeleri metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olur
3 Balıklarda yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur hakkında bilgi sahibi olur
4 Balık besleme kullanılan karma yem teknolojisini bilir.
5 Yemleme sistemleri hakkında bilgi sahibi olur
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Balık beslemede temel prensipler ve balıklarda beslenme alışkanlıkları
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
2 Balıklarda sindirim sisteminin anatomik yapısı ve sindirim fizyolojisi
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
3 Sindirim süresi ve midesel boşaltım oranı
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
4 Yemlerin sindirilebilirliği
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
5 Balıklarda enerjinin dağılımı, enerji ihtiyacını etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
6 Balıklarda besin maddeleri ihtiyaçları
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
7 Performans parametreleri
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
8 Arasınav ......
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
9 Balık beslemede kullanılan yemler
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
10 Yem teknolojisi
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
11 Kültür balıkçılığı-Alabalık
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
12 Kültür balıkçılığı-Levrek, Çipura
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
13 Kültür balıkçılığı-Sazan, Tilapia
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
14 Kültür balıklarında beslenmeye bağlı hastalıklar
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 4
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 2
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 2
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 1
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 1
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 1
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 5 50
Ödevler 3 5 15
Sunum 4 4 16
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 113    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Unpublished Fish Feeds and Techonology Course Documents by Prof.Dr.Necmettin CEYLAN Akyıldız, A.R., 1992. Balık Yemleri ve teknolojisi A.Ü.Ziraat Fakültesi yayınları:1280.Ders Kitabı:366. Ankara Fish Nutrition, Third Edition.2003. John E. Halver (Editor), Ronald W. Hardy (Editor),ISBN-10: 0123196523 Nutrition and Feeding of Fish,1998.Tom Lovel. Second Edition. ISBN-10: 0412077019 FISH NUTRITION AND FEED TECHNOLOGY.2012.: A TEACHING MANUAL (by Athithan, S. and Felix, N. and Venkatasamy, M. ; ISBN: 9788170357810
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri