Ders Adı Karma Yem Teknolojisi
Ders Kodu YZB-310
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi Cevdet Gökhan TÜZÜN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri, karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi:karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları, karma yem fabrikalarında üretim:hammaddenin alımı, tartım, silolama, öğütme, karıştırma, pelet yem üretimi, soğutma ve ön depolama, ambalajlama,karma yemlerde nitelik ve kontrolu, karma yemin depolanması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Dünyada ve Türkiye’de karma yem teknolojisinin genel durumu, hayvan yetiştirme ve beslemede karma yemin önemi, karma yem niteliğinin ürün miktarı ve niteliği ile insan sağlığı açısından önemi, karma yem üretim ve aşamaları konularında bilgi aktarımı.
No Dersin Kazanımları  
1 Karma yemin hayvan besleme ve gıda güvenliği açısından öneminin bilir.
2 Karma yem üretim teknolojilerinin önemini bilir.
3 Bir yem fabrikasında karma yem üretim aşamalarını bilir.
4 Karma yem kalitesine etki eden faktörleri bilir.
5 Karma yem formülasyon programlarını kullanabilmeyi bilir.
6 Dünya’da ve Türkiye’de karma yem üretimini bilir.
7 Karma yem üretiminde kullanılan yemler ve genel özelliklerini bilir.
8 Karma yem üretiminde kullanılan yem katkı maddelerini bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Karma yemin önemi, karma yem sektörünün genel durumu, karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri.
  Ön Hazırlık: Power point presentation
2 Dünya’da ve Türkiye’de karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi
  Ön Hazırlık: Power point presentation
3 Karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları ve kuruluş yerlerinin belirlenmesi, karma yem fabrikalarının çalışma tekniği.
  Ön Hazırlık: Power point presentation
4 Karma yem fabrikalarında üretim aşamaları. Hammadde alımı ve Tartım.
  Ön Hazırlık: Power point presentation
5 Karma yem fabrikalarında silolama
  Ön Hazırlık: Power point presentation
6 Karma yem fabrikalarında Toz Patlamaları
  Ön Hazırlık: Power point presentation
7 Karma yem fabrikalarında Öğütme
  Ön Hazırlık: Power point presentation
8 Karma yem fabrikalarında Karıştırma ve karışım stabilitesi
  Ön Hazırlık: Power point presentation
9 Karma yem fabrikalarında Peletleme
  Ön Hazırlık: Power point presentation
10 Pelet yemlerde kalite ve ambalajlama
  Ön Hazırlık: Power point presentation
11 Karma yemlerde nitelik ve kontrolü
  Ön Hazırlık: Power point presentation
12 Karma yem fabrikalarında Depolama
  Ön Hazırlık: Power point presentation
13 Karma yem kalite analizleri
  Ön Hazırlık: Power point presentation
14 Karma yem fabrikasına teknik gezi
  Ön Hazırlık: Power point presentation
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 4
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 4
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 5
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 4
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 5
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 4
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 1 20
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 7 7 49
Sunum 1 1 1
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 122    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.
Diğer Kaynaklar Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.
Materyal
Dökümanlar Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Dönem içinde 1 arasınav ve 1 final sınavı yapılır
Materyal Diğer Bulunmamaktadır.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri