Ders Adı Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizma
Ders Kodu YZB-306
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Mevlüt GÜNAL
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 1. Sindirim Sisteminin Anatomi Ve Fizyolojisi 2. Sindirim Ve Absorbsiyon Fizyolojisi 3. Enerji Metabolizması 4. Karbonhidrat Sindirimi Absorbsiyon Ve Metabolizması 5. Karbonhidrat Metabolizması 6. Yağların Sindirim, Absorbsiyon Ve Metabolizması 7. Proteinlerin Sindirimi Absorbsiyon Ve Metabolizması 8. Vitaminlerin Sindirim Ve Absorbsiyonu 9. Suda Eriyen Vitaminlerin Sindirim ve Absorbsiyonu 10. Minerallerin Sindirim Ve Absorbsiyonu 11. İz Elementlerin Sindirim Ve Absorbsiyonu 12. Su ve Elektrolit Metabolizması 13. Nükleotid Metabolizması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Çiftlik hayvanların sindirim sistemlerini ve sindirim fizyolojisini, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin sindirim absorbsiyon ve metabolizmasını, su ve nükleotid metabolizmasını öğretmek”
No Dersin Kazanımları  
1 Çiftlik hayvanlarının sindirim sistemi organlarını tanımak,
2 Sindirim sistemi organlarının fonksiyonlarını öğrenmek,
3 Çiftlik hayvanlarında sindirim çeşitlerini tanımak,
4 Sindirilen besin maddelerinin emilim mekanizmalarını öğrenmek,
5 Besin maddelerinin metabolizmalarını öğrenmek,
6 Ticari koşularda, çiftlik hayvanlarının sindirim sistemlerine ve fizyolojilerine uygun besleme programları hazırlayabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Sindirim, tek ve çok mideli hayvanların sindirim sistemleri ve aralarındaki farklılıklar
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
2 Tek mideli hayvanlarda sindirim fizyolojisi
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
3 Ruminant hayvanlarda sindirim fizyolojisi
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
4 Rumen mikrobiyal ekosistemi ve fermentasyonu
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
5 Besin maddelerinin emilimi
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
6 Sindirimde önemli fizyolojik olaylar ve sindirim salgıları
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
7 Sindirim derecesi, sindirim derecesini etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
8 Enerji metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
9 Karbonhidrat metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
10 Lipid metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
11 Protein metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
12 Protein kalitesi ve ölçümü
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
13 Mineral metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
14 Vitamin metabolizması
  Ön Hazırlık: İlgili ders dökümanları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 2
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 2
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 2
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 1
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 1
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 5 50
Ödevler 3 5 15
Sunum 3 3 9
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 2 2 4
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 110    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Önerilen Kaynaklar 1. Özen, N.,1995. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması Akdeniz.Ü. Ziraat Fakültesi, No:6, Antalya. 2. Sarıçiçek, B. Z. 2007. Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Besleme. OMÜ, Zir.Fak Yay No:37, 437s., Samsun, 3. Church, D.C. 1971. Digestive Physiology of Ruminants. Vol:II.O.S.U. Book Stores İnc. Corvaais, Oregon, USA. 4. Sarıçiçek, B. Z., 2007. Hayvan Besleme Biyokimyası. OMÜ, Zir.Fak Yay No:15, 246s. Samsun
Diğer Kaynaklar Önerilen Kaynaklar 1. Özen, N.,1995. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması Akdeniz.Ü. Ziraat Fakültesi, No:6, Antalya. 2. Sarıçiçek, B. Z. 2007. Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Besleme. OMÜ, Zir.Fak Yay No:37, 437s., Samsun, 3. Church, D.C. 1971. Digestive Physiology of Ruminants. Vol:II.O.S.U. Book Stores İnc. Corvaais, Oregon, USA. 4. Sarıçiçek, B. Z., 2007. Hayvan Besleme Biyokimyası. OMÜ, Zir.Fak Yay No:15, 246s. Samsun
Materyal
Dökümanlar Önerilen Kaynaklar 1. Özen, N.,1995. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması Akdeniz.Ü. Ziraat Fakültesi, No:6, Antalya. 2. Sarıçiçek, B. Z. 2007. Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Besleme. OMÜ, Zir.Fak Yay No:37, 437s., Samsun, 3. Church, D.C. 1971. Digestive Physiology of Ruminants. Vol:II.O.S.U. Book Stores İnc. Corvaais, Oregon, USA. 4. Sarıçiçek, B. Z., 2007. Hayvan Besleme Biyokimyası. OMÜ, Zir.Fak Yay No:15, 246s. Samsun
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri