Ders Adı Kanatlı Hayvan Yetiştirme I
Ders Kodu YZB-304
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Arş. Gör. Dr. Arzu ÜÇTEPE
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders tavuk ırklarını, ticari etlik ve yumurtacı hibritleri, tavukların anatomi ve fizyolojisi, et ve yumurta üretimi için sürü yönetimi, besleme, kuluçka, üretim sistemleri, kanatlı hayvanların ıslahı, sağlık koruma ve diğer kanatlı türleri hakkında genel bilgileri içerir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Dersin amacı, kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili üretim teknikleri, kanatlı hayvanların bakımı, yönetimi ve hastalıkları konularında temel bilgiye sahip olabilmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Hayvansal üretimde kanatlı hayvanların özellikle tavuk yetiştirme ile ilgili damızlık üretimi, kuluçkacılık ve ticari yumurta ile tavuk eti üretim tekniklerini öğrenir.
2 Tavuçuluğun sahip olduğu üretim etkenliği ve potansiyelini ortaya koyarak,tavukçuluk işletmelerinde amaca yönelik bakım koşullarını bilir.
3 Alternatif kanatlı türlerinin genel verim özelliklerini, bakım ve idaresine ilişkin öteknikleri bilir.
4 Ülke ve dünya ekonomisi içinde tavukçuluğun önemini, günümüzde ulaşılan üretim, performans ve tüketim değerlerini bilir
5 Saf ırklar/hatlar ile hibritler arasındaki farkı, bunların yetiştirilme amaçlarını bilir.
6 Tavuğun biyolojik yapısını, yumurta ve et üretiminin temel bilimsel esaslarını bilir.
7 Embriyonik gelişim ve kuluçka konularının temel bilimsel esaslarını bilir.
8 Kümesler ve ekipmanları, hayvanların çevresel koşul ihtiyaçlarının temel bilimsel esaslarını bilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Tavukçuluktaki Gelişmeler ve Türkiye Tavukçuluğu Giriş, Tavukçulukta endüstrileşmeye yol açan gelişmeler, hayvancılık sektörü içinde tavukçuluğun daha fazla gelişmesinin nedenleri, Türkiye tavukçuluğunun durumu, tavuk ürünleri üretim ve tüketimi anlatılmaktadır.
2 Tavuğun Biyolojik Yapısı Tavuğun dış yapısı, tavuklarda büyüme, sindirim, sinir, boşaltım, iç salgı, solunum, dolaşım ve üreme sistemleri
3 Tavuk Genetiği ve Tavukçulukta Kullanılan Islah Yöntemleri Kalitatif ve kantitatif karakterlerin kalıtımı, cinsiyete bağlı karakterlerin kalıtımı, tavukçulukta kullanılan ıslah yöntemleri, hibrit üretimi ve avantajları
4 Embriyo Gelişimi ve Kuluçka Embriyo gelişimi, kuluçkalık yumurta elde edilmesi ve depolanması, kuluçkahane ve ekipmanlar, kuluçka koşulları ve kuluçka sonuçları ve değerlendirilmesi
5 Yumurta ve Kalitesi Yumurtanın besin değeri, yumurtanın kimyasal kompozisyonu, yumurta kolesterol ilişkisi, yumurta kalitesinin belirlenmesi, ve muhafaza yöntemleri
6 Kümesler ve Donanımları Kümes içi iklimsel çevre, kümeslerin planlanması, yetiştirme sistemleri, tavukçulukta kullanılan ekipmanlar,havalandırma
7 Etlik Piliç Yetiştiriciliği Etlik piliç yetiştirme sistemleri, kümes büyüklüğü ve kapasitesi, bakım ve yetiştirme işlemleri
8 Etlik Piliç Kesimi, Tavuk Eti ve Kalitesi Etlik piliç kesimi, üretimin değerlendirilmesi, tavuk eti ve kalitesi
9 Yumurtacı İşletme Tipleri Yumurta üretim hedefleri, yumurtacı işletme tipleri, üretim sistemleri, yetiştirme tekniği
10 Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği Yumurta verim ve kalitesini etkileyen faktörler, tavuklarda kötü alışkanlıklar, yumurta tavuklarının ikinci verim yılında kullanılması, yumurta üretim işletmelerinde verim ölçütleri
11 Tavukçulukta İşletme Tipleri ve Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği Islah işletmeleri, üretim işletmeleri, damızlıkların bakım ve idaresi, döllülük ve yapay tohumlama
12 Tavukçulukta Sağlık Koruma ve Bazı Önemli Hastalıklar Tavukçulukta sağlık koruma ve bazı önemli hastalıklar, bağışıklık, aşı ve aşılama yöntemleri
13 Hindi Yetiştiriciliği Hindi yetiştiriciliğinin dünyada ve Türkiye’de durumu, ticari hindi besiciliğinde bakım ve idaresi hakkında bilgi verilmektedir.
14 Alternatif Kanatlı Türlerinin Genel Verim Özellikleri Diğer kanatlı hayvanların ( ördek, kaz, bıldırcın vd.) bakım ve idaresine ilişkin önemli noktalar anlatılmaktadır.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 2
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 2
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 2
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 2
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 2
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 15 3 45
Ödevler 5 5 25
Sunum 0 1 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 1 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 132    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1) Türkoğlu, M., Sarıca, M Arda, M., Altan, A., Bayraktar, H.,Kutlu, H.R.,Yetişir, R., Erensayın, C., Elibol, O. 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Editörler; Türkoğlu, M ve Sarıca, M. Ankara 2) Şenköylü, N., 1991. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ 3) North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial chicken production manual. Fourth edition. NewYork.
Diğer Kaynaklar 1) Türkoğlu, M., Sarıca, M Arda, M., Altan, A., Bayraktar, H.,Kutlu, H.R.,Yetişir, R., Erensayın, C., Elibol, O. 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Editörler; Türkoğlu, M ve Sarıca, M. Ankara 2) Şenköylü, N., 1991. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ 3) North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial chicken production manual. Fourth edition. NewYork.
Materyal
Dökümanlar 1) Türkoğlu, M., Sarıca, M Arda, M., Altan, A., Bayraktar, H.,Kutlu, H.R.,Yetişir, R., Erensayın, C., Elibol, O. 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Editörler; Türkoğlu, M ve Sarıca, M. Ankara 2) Şenköylü, N., 1991. Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ 3) North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial chicken production manual. Fourth edition. NewYork.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri