Ders Adı Hayvan Yetiştirme ve Besleme İlkeleri
Ders Kodu YZB-203
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gökhan TÜZÜN Prof. Dr. Ayhan GÖSTERİT - 01610
Dersin Yardımcıları -
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Türkiye'de ve Dünya'da hayvansal üretim, genetik ıslah, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirme, kanatlı hayvan yetiştirme, arıcılık, hayvan besleme fizyolojisi, yemler, besleme prensipleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere, Zootekni bölümü ve faliyet alanları, Türkiye’de hayvancılığın genel durumu ile çiftlik hayvanları yetiştiriciliği hakkında temel bilgilerin verilmesidir.
No Dersin Kazanımları  
1 Arıcılık mesleğinin avantajları hakkında bilgi sahibi olur.
2 Arı ırkları ve ekotiplerini tanır, biyoçeşitlilik hakkında bilgi sahibi olur.
3 Bal ve diğer arı ürünlerini bilir, üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 Arıların bitkisel üretimdeki katkıları hakkında bilgi sahibi olur.
5 Bombus arılarının üretimi ve tozlaşmada kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.
6 İpekböceğinin yaşam döngüsü ve ipekböceği üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Zootekni bölümünün genel yapısı/çalışma alanları
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
2 Zooteknide kullanılan genel terimler
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
3 Çiftlik hayvanlarının üretim sistemleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
4 Hayvan ıslahı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
5 Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
6 Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
7 Arıcılık ve İpekböcekçiliği
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili ders notu ve ders sunularının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi
8 Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve metabolizmaları
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
9 Hayvan beslemede kullanılan yem hammaddeleri hakkında bilgi-Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri, suca zengin kaba yemler (yeşil yemler, silaj yemleri, çayır ve mera yemleri, kuru kaba yemler ( kuru otlar, samanlar),Doğal ve Yapay Kurutma Yöntemleri.
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
10 Kesif yemler, enerji kaynağı kesif yemler (Tahıllar, yağlar) ve Protein kaynaklı kesif yemlerin genel özellikleri (Bitkisel ve hayvansal kökenli yemler), Yem katkı maddeleri, mineral yemler
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
11 Ruminant hayvanların beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, rasyon hazırlama teknikleri
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
12 Basit (tek) mideli hayvanların beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, rasyon hazırlama teknikleri
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
13 Tavuklarda et ve yumurta üretimi
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
14 Türkiye ve dünyada hayvansal üretim
  Ön Hazırlık: Anlatım, power point presentation
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Çiftlik hayvanları yetiştirme, ıslah, besleme, barındırma, pazarlama vb. konularda temel bilgilere sahip olma 5
2 Hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilir yönetimi ve işletmesi için analiz ve sentez yapabilme yeteneğini kazanma 5
3 Mesleğin yerel ve ulusal konumunu kavrayabilme becerisi 4
4 Hayvancılık sektörü sorunlarına yerel ve ulusal düzeyde çözümler sunabilme 4
5 Mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilme ve kısmen uzmanlaşma 4
6 Öz farkındalığa, inisiyatif kullanma ve liderlik becerisine sahip olma 5
7 Soruların çözümünde kullanılacak ilkelere yönelik gerekçeler öne sürebilme 5
8 Önerilen çözümü savunabilme ve karar alabilme 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 1 20
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 7 2 14
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 144    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Akman,N.,Aşkın,Y., Cengiz, F., Ertuğrul,M., Fıratlı,Ç., Türkoğlu, M.,Yener. 1997. Hayvan Yetiştirme(yetiştiricilik) Editör; M.Ertuğrul. Ankara Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. 2005.Karabulut, A.,Canbolat,Ö. Ulu.Üni.Bas. Müd./Bursa, Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Akyıldız, R. 1986.Ankara Üniversitesi Basımevi /Ankara. Boztepe, S., Karabacak A., Cufadar Y., Yıldırım İ., Aytekin, İ. 2014. Genel Hayvan Yetiştirme, ISBN; 978-605-85836-1-0, Konya. Yamak U. S., Zootekni Hayvan Yetiştirme ve Besleme, Samsun, 2018, ISBN; 978-605-245-323-0.
Diğer Kaynaklar Akman,N.,Aşkın,Y., Cengiz, F., Ertuğrul,M., Fıratlı,Ç., Türkoğlu, M.,Yener. 1997. Hayvan Yetiştirme(yetiştiricilik) Editör; M.Ertuğrul. Ankara Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. 2005.Karabulut, A.,Canbolat,Ö. Ulu.Üni.Bas. Müd./Bursa, Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Akyıldız, R. 1986.Ankara Üniversitesi Basımevi /Ankara. Boztepe, S., Karabacak A., Cufadar Y., Yıldırım İ., Aytekin, İ. 2014. Genel Hayvan Yetiştirme, ISBN; 978-605-85836-1-0, Konya. Yamak U. S., Zootekni Hayvan Yetiştirme ve Besleme, Samsun, 2018, ISBN; 978-605-245-323-0.
Materyal
Dökümanlar Akman,N.,Aşkın,Y., Cengiz, F., Ertuğrul,M., Fıratlı,Ç., Türkoğlu, M.,Yener. 1997. Hayvan Yetiştirme(yetiştiricilik) Editör; M.Ertuğrul. Ankara Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. 2005.Karabulut, A.,Canbolat,Ö. Ulu.Üni.Bas. Müd./Bursa, Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Akyıldız, R. 1986.Ankara Üniversitesi Basımevi /Ankara. Boztepe, S., Karabacak A., Cufadar Y., Yıldırım İ., Aytekin, İ. 2014. Genel Hayvan Yetiştirme, ISBN; 978-605-85836-1-0, Konya. Yamak U. S., Zootekni Hayvan Yetiştirme ve Besleme, Samsun, 2018, ISBN; 978-605-245-323-0.
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Dönem içinde 1 arasınav ve 1 final sınavı yapılır
Materyal Diğer Bulunmamaktadır
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri