Ders Adı Balıkçılık Yönetimi
Ders Kodu SUM-7455
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA
Dersin Yardımcıları yok
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Balıkçılık Biyolojisi temel Konuları, Populasyon ve stok kavramı, kapsamı, balıkçılıktaki anlamı, Populasyon dinamiği: balık populasyonlarında denge ve dengenin unsurları, populasyonların yapısı, büyüme, beslenme, üreme, göç, göç ve sürü oluşturma stratejileri, ölüm olgusunun bileşenleri, mortalitenin belirlenmesi ve yorumu, Bunların modellenmesi, stoka katılım, Stok tespiti ve stok yönetimi, Av parametreleri ve av analizleri,
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Doğal balık populasyonlarının varlığı, verimliliği ve sürekliliği için gerekli olan biyolojik süreçleri öğretmek; balık popülasyonunun dinamiğinde üreme, beslenme, büyüme, ölüm, göç gibi niceliklerin matematiksel modellenmesi ve stokların işletilmesinde kullanımı prensiplerini öğretmek; gerekli hesaplamalar konusunda beceri kazandırmak ve bu yolla Su ürünleri mühendislerine balıkçılık yönetimi konularında bilgi ve uygulama alt yapısı oluşturmak
No Dersin Kazanımları  
1 Balıkçılık yönetimi ihtiyacı, kavramı, amaçları ve bileşenlerini öğrenme;
2 Global ölçekte, ulusal ve paylaşılan Balık stoklarında meydana gelen değişimler, azalmalar ve nedenlerini öğrenme
3 Balıkçılık Yönetimine yaklaşımlar ve uygulanan yöntemleri öğrenme;
4 Ulusal balıkçılık yönetimi yapılanması, kurumlar ve paydaşları öğrenme;
5 Uluslararası balıkçılık yönetim ihtiyacı, bölgesel yapılanmalar ve Türkiye ile ilişkileri öğrenme;
6 FAO Sorumlu balıkçılık ilkeleri kodu ve uygulamasını öğrenme
7 Balıkçılık Yönetiminde Su ürünleri Mühendisinin yeri ve görevlerini öğrenme.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Amaç Kapsam, Temel tanımlar tarihi süreç ve ilgili bilimsel araştırmaların gözden geçirilmesi.
2 Balıkçılık Biyolojisi: Sucul ekosistemler ve balıkçılığı etkileyen ekolojik faktörler
3 Temel balık ekolojisi: hayat döngüsü, üreme, beslenme, büyüme, göç, ölüm, tür içi ve türler arası etkileşimler, kümeleşme ve kümeleşme ekolojisi
4 Balık Populasyon Dinamiği: Populasyon stok kavramları ve popülasyonların yapısal özellikleri
5 Balık populasyonlarında üreme ve üreme analizleri, üreme parametreleri
6 Balık populasyonlarında beslenme, beslenme ve besin analizleri
7 Balık populasyonlarında yaş ve büyüme, büyüme analizleri,
8 kondisyon, büyüme modelleri ve çıkarılması
9 Balık populasyonlarında ölüm ve ölüm analizleri, parametrelerinin hesabı
10 Populasyonda avcılık, av analizleri ve avcılık parametreleri, Av araçları seçiciliği
11 Populasyon/Stok Büyüklüğü Tahmini: Direkt Metotlar
12 Populasyon/Stok Büyüklüğü Tahmini: Dolaylı Metotlar 1
13 Populasyon/Stok Büyüklüğü Tahmini: Dolaylı Metotlar 2
14 Balık Populasyonlarında Denge ve Populasyon modelleri, İşletme Stratejileri: Sorumlu Balıkçılık Uygulamaları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 5
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 3
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 3
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 3
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 3
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 2
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 3
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 3
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 3
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 1 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 101    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Çetinkaya, O., 1989, Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği Ders Notları.
Diğer Kaynaklar Atay, D., 1989, Populasyon Dinamiği, AÜZF Yay. Ankara, Erkoyuncu, İ., 1995, Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği Sinop Su Ürünleri Fak. OMÜ Yayınevi Samsun Avşar, D., 1998, Balıkçılık Biyolojisis ve Populasyon Dinamiği Baki Kitapevi, Adana. SPSS, spss.com (Standard İstatistik Analizler Programı) FiSAT fao.org. (FAO Balık stokları analiz programı)
Materyal
Dökümanlar
Ödevler 1
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri