Ders Adı Gıda Kimyası
Ders Kodu SUM-7357
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof.Dr. Şengül BİLGİN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda Kimyası Hakkında Genel Bilgi, Gıdaların Genel Özellikleri ve İçerdiği Maddeler, Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Monosakkaritler, Disakkaritler, Oligosakkaritler, Polysakkaritler, Lipitler, Lipitlerin Sınıflandırılması, Yağ Asitleri, Fosfolipidler, Glikolipidler, Proteinler, Aminoasitler,Vitaminler, Enzimler, Mineral Maddeler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi. Vitaminler, inorganik elementlerin ve tuzların besinsel önemi, su ürünlerinin besinsel değeri üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda işleme ile su ürünlerinin yapılarında meydana gelen değişimler, bozulma reaksiyonları detaylı olarak anlatılacaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi.
2 gıdaların satın alınmasında dikkat edilecek hususların öğrenilmesi
3 her türlü gıda etiketi okurluğunun öğrenilmesi
4 gıdaların korunması hakkında bilgi edinme
5 gıda katkı madddelerinin kullanım amaçlarının öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda Kimyası Hakkında Genel Bilgi, Gıdaların Genel Özellikleri ve İçerdiği Maddeler
  Ön Hazırlık: Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları.2007.
2 Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Monosakkaritler
  Ön Hazırlık: Altuğ T., 2000. Gıda kalite kontrolu,
3 Disakkaritler, Oligosakkaritler
  Ön Hazırlık: Mehmet DEMİRCİ Gıda Kimyası, 2006.
4 Polysakkaritler
  Ön Hazırlık: Mehmet DEMİRCİ Gıda Kimyası, 2006.
5 Lipitler, Lipitlerin Sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: Mehmet DEMİRCİ Gıda Kimyası, 2006.
6 Yağ Asitleri(Doymuş yağ asitleri doymamış yağ asitleri)
  Ön Hazırlık: Mehmet DEMİRCİ Gıda Kimyası, 2006.
7 Gıda katkı maddeleri
  Ön Hazırlık: Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası
8 Proteinler (genel özellikleri) ve aminoasitler
  Ön Hazırlık: Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası
9 işlenmiş su ürünlerinde gıda katkı maddeleri
  Ön Hazırlık: Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası
10 Su ürünlerinin besin bileşenleri
  Ön Hazırlık: Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları.2007.
11 Vitaminler (Suda eriyen vitaminler)
  Ön Hazırlık: Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası
12 Vitaminler (Yağda eriyen vitaminler)
  Ön Hazırlık: Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası
13 Enzimler
  Ön Hazırlık: Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları.2007.
14 Mineral Maddeler
  Ön Hazırlık: Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları.2007.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 4
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 3
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 4
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 4
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları. SDÜ: Eğirdir Su Ürünleri Fak.2007.
Diğer Kaynaklar Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü/TEKİRDAĞ Şubat 2006,Sayfa Sayısı – 253, ISBN no: 975-97146-2-0 Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınları:126. ISBN: 975-8322-07-9. Altuğ T., 2000. Gıda kalite kontrolu, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No: 29.
Materyal
Dökümanlar Ders notları
Ödevler Su Ürünlerinin besin bileşenleri
Sınavlar 1 Ara sınav 1 final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri