Ders Adı Kafes Balıkçılığı
Ders Kodu SUM-7356
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Seval BAHADIR KOCA
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Giriş, kafeslerde balık yetiştiriciliğinin temel prensipleri, kafes yetiştiriciliğinin avantaj ve dezavantajları, kafes tipleri, kafes dizaynı ve konstrüksiyonu, kafes yetiştiriciliği için yer seçimi ve su koşulları, çevre koşullarına göre yetiştirme sistemleri, taşıma, stoklama, yemleme, günlük ve mevsimlik bakımlar, kafes yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemler.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Kafeslerde balık yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, ekonomik öneme sahip iç su ve deniz balıklarının kafeslerde yetiştiricilik teknikleri.
No Dersin Kazanımları  
1 Kafes yapı elamanlarını tanıma
2 Kafes modellerini tanımlaya bilme
3 Kafes sistemlerinde yapılan üretim etkinliklerine hakim olabilme
4 Kafes sistemlerinde bakım ve onarım yeterliliği kazana bilme
5 Kafes sistemlerini konumlandıra bilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
2 Kafeslerde balık yetiştiriciliğinin temel prensipleri
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
3 Kafes yetiştiriciliğinin avantaj ve dezavantajları
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
4 Kafes tipleri
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
5 Kafes dizaynı ve konstrüksiyonu
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
6 Kafes yetiştiriciliği için yer seçimi
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
7 Çevre koşullarına göre yetiştirme sistemleri
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
8 Kafes yetiştiriciliğinde taşıma
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
9 Kafes yetiştiriciliğinde stoklama
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
10 Kafes yetiştiriciliğinde yemleme
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
11 Kafes yetiştiriciliğinde günlük ve mevsimlik bakımlar
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
12 Kafes yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemler
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
13 Kafes yetiştiriciliğinde hasat
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
14 Kafes yetiştiriciliğinde hastalıklar
  Ön Hazırlık: STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 4
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 4
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 4
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 17 2 34
Ödevler 1 2 2
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York.
Diğer Kaynaklar STICKNEY, R. R., 1994. Principles of Aquaculture.John Wiley, 502 p, New York. ATAY, D., 1987. İçsu Balıkları Üretim Tekniği Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları: 1035 Ders Kitabı:467 s.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler 1
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri