Ders Adı Su Ürünlerinde Kalite Kontrol
Ders Kodu SUM-7353
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof.Dr. Şengül BİLGİN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Su Ürünleri İşleme Tesislerinde kalite kontrolü ve amacı, Kalite ile ilgili dünyadaki ve Ülkemizdeki kuruluşlar ve görevleri, Kalite ile ilgili tüm terimler ve tanımlamalar, Su ürünlerinde Kimyasal, Fiziksel, Duyusal ve Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Yöntemleri, Su ürünlerinde hijyen ve sanitasyon, HACCP ve uygulama aşamaları, HACCP planı, HACCP ve Gıda Hijyeni İle İlgili Ulusal Düzenlemeler, yönetmelikler ve Ülkemizdeki Durum
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Su Ürünleri işlemeciliğinde kalite kontrolünün nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği, kalite kontrol yöntemlerinin neler olduğu, HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) programının ve HACCP planının hazırlanmasının öğrenilmesi
No Dersin Kazanımları  
1 Avcılık sonrası su ürünlerinin kaliteli ve güvenli bir şekilde tüketiciye ulaştırma yöntemlerinin öğrenilmesi
2 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemlerinin öğrenilmesi
3 ISO 22000 ve HACCP planlarının öğrenilmesi
4 su ürünlerinde gıda güvenliğinin öğrenilmesi
5 bilinçli tüketici nasıl olunur?
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Su Ürünleri İşleme Tesislerinde kalite kontrolü ve amacı
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
2 Kalite ile ilgili dünyadaki ve Ülkemizdeki kuruluşlar ve görevleri
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
3 Kalite ile ilgili tüm terimler ve tanımlamalar
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
4 Su ürünlerinde Kimyasal Kalite Kontrol Yöntemleri
  Ön Hazırlık: Varlık, C., Özden,Ö., Erkan, N.,Alakavuk, Su Ürünlerinde Kalite kontrolü 2007.
5 Su ürünlerinde Fiziksel Kalite Kontrol Yöntemleri
  Ön Hazırlık: Varlık, C., Özden,Ö., Erkan, N.,Alakavuk, Su Ürünlerinde Kalite kontrolü 2007.
6 Su ürünlerinde Duyusal Kalite Kontrol Yöntemleri
  Ön Hazırlık: Altuğ T, Elmacı Y: Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. 2005
7 ISO 22000 kalite programının tanınması ve uygulanabilirliği
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
8 Su ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Yöntemleri
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
9 Su ürünlerinde Hijyen ve sanitasyon
  Ön Hazırlık: Altuğ,T., Ova,G., Demirağ,K.,Kurtcan,Ü.,2000. Gıda Kalite Kontrolü.
10 HACCP nedir?
  Ön Hazırlık: Altuğ,T., Ova,G., Demirağ,K.,Kurtcan,Ü.,2000. Gıda Kalite Kontrolü.
11 HACCP Sisteminin Uygulama Aşamaları
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
12 HACCP planını nasıl hazırlanır?
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
13 HACCP planı (devamı)
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
14 HACCP ve Gıda Hijyeni İle İlgili Ulusal Düzenlemeler, yönetmelikler ve Ülkemizdeki Durum
  Ön Hazırlık: Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol. 2006.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 4
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 4
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 4
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 4
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 4
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 2 2
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 79    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol SDÜ. Eğiridir Su Ürünleri Fak. Ders Notları. 2006. 61s.
Diğer Kaynaklar Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol SDÜ. Eğiridir Su Ürünleri Fak. Ders Notları. 2006. 61s.
Materyal
Dökümanlar Bilgin, Ş., Su Ürünlerinde Kalite Kontrol SDÜ. Eğiridir Su Ürünleri Fak. Ders Notları. 2006. 61s.
Ödevler 1 HACCP planı hazırlama
Sınavlar 1 vize 1 final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri