Ders Adı Su Ürünleri Ekonomisi
Ders Kodu SUM-7310
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cilbiz
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ekonominin tanım ve kapsamı, ekonominin temel kavramları, ekonomik sistemler, pazar ve çeşitleri, fiyat teorisi, Türkiye’nin su potansiyeli, su ürünleri sektörü, deniz ve iç su balık avcılığının ekonomik yapısı, su ürünleri yetiştiriciliğinin ekonomik önemi ve su ürünlerinin milli ekonomi içindeki yeri gibi konulara değinilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Genel olarak ekonominin önem ve anlamının anlaşılmasının sağlanması. Özel olarak ise su ürünleri ekonomisinin durumu ve yapısı ile su ürünlerinin genel ekonomi içerisindeki yeri ve öneminin ortaya konması amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Ekonomi bilimi ile ilgili genel bilgileri açıklar
2 Türkiye’nin su ürünleri kaynaklarını tanıyarak bu kaynakların özelliklerini açıklar
3 Bazı çevresel faktörlerin su ürünleri ekonomisine etkilerini açıklar
4 Ekonomi biliminde kullanılan temel kavramları tanımalar
5 Türkiye’de su ürünleri ekonomisini sorunlarını ve nedenleri sıralayarak çözüm yolları önermeleri yapar
6 Ekonomi biliminin önemi ve toplumsal hayat içerisindeki yerini açıklar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ekonomiye Giriş ve Ekonominin Tanımı ve Kapsamı, Ekonominin Temel Problemleri
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
2 Ekonomide Temel Kavramlar, İhtiyaçlar ve Sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
3 Emek, Doğal Kaynaklar, Sermaye, Teşebbüs, Tüketim vs.
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
4 Ekonomik Düzenler, Kapitalizm, Sosyalizm ve Karma Ekonomi
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
5 Pazar, Pazar Çeşitleri, Pazarda Karar Birimleri
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
6 Fiyat Teorisi; Talep, Talep Yasası, Talep Eğrisi,Talep Miktarını Etkileyen Etkenler
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
7 Fiyat Teorisi; Arz, Arz yasası, Arz eğrisi, Arz Miktarını Etkileyen Etkenler
  Ön Hazırlık: İşgören-Emiroğlu,D., Elbek, A.G., Genel Ekonomi, İzmir, 2006
8 Türkiye Su Potansiyeli: içsular ve Denizler
  Ön Hazırlık: Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş. İ., Türkiye Su ürünleri sektörü İTO, İstanbul. 1999
9 Türkiye Su Ürünleri Sektörü: Türkiye’de Balık Avcılığının Gelişimi, Deniz Balıkçılığı
  Ön Hazırlık: Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş. İ., Türkiye Su ürünleri sektörü İTO, İstanbul. 1999
10 Türkiye Su Ürünleri Sektörü: içsu Balıkçılığı Su ürünleri İşletmelerinin yapısı, yıllık faaliyet sonuçlarının belirlenmesi,İşletmelerin planlanması, Yatırım kararlarını Değerleme yöntemleri
  Ön Hazırlık: Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş. İ., Türkiye Su ürünleri sektörü İTO, İstanbul. 1999; Erkuş, A.,Bülbül, M.,Açıl, F.,Kıral,T.,Demirci,R.1995.Tarım Ekonomisi.AÜ.Zir.Fak.Eğit.Arş.ve Geliştirme vakfı yayınlarıNo:5,Ankara.
11 Su Ürünleri Yetiştiriciliği; Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Önemi, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Dünyadaki Durumu, Yetiştiricilik Alt Sektörünün Genel Özellikleri
  Ön Hazırlık: Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş. İ., Türkiye Su ürünleri sektörü İTO, İstanbul. 1999
12 Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden Sağlanan Üretim Değerleri; Çiftlikler ve Kuluçkahaneler
  Ön Hazırlık: Anonim, 2006. Su ürünleri üretim, fiyat ve üretim değeri istatistikleri. TKB, Ankara
13 Su Ürünlerinin Milli Ekonomi İçindeki Yeri ve Payı; Su Ürünleri İhracatı ve İthalatı
  Ön Hazırlık: Anonim, 2006. Su ürünleri üretim, fiyat ve üretim değeri istatistikleri. TKB, Ankara
14 Genel değerlendirme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 4
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 5
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 4
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 4
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 4
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 4
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 16 16
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Delgado, C.L., Wada, N., Rosegrant, M.W., Meijer, S., Ahmed, M., 2003. Fish to 2020 Supply and demand in changing global markets. WorldFish Center Technical Report 62.
Materyal
Dökümanlar Delgado, C.L., Wada, N., Rosegrant, M.W., Meijer, S., Ahmed, M., 2003. Fish to 2020 Supply and demand in changing global markets. WorldFish Center Technical Report 62.
Ödevler
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri