Ders Adı Su Ürünleri İşleme Teknoloji
Ders Kodu SUM-7306
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Abdullah DİLER
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Su ürünleri işleme sektörü ve sektörün özellikleri, su ürünleri etlerinin bileşimleri, su ürünlerinde oluşan değişimler, su ürünlerinin farklı şekillerde değerlendirilmesi, su ürünlerinin muhafazasına yönelik uygulamalara ilişkin konulara değinilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Genel olarak işleme teknolojisinin önem ve değerinin anlaşılmasının sağlanması. Özel olarak ise ülkemizde ve Dünya’da su ürünleri işleme teknolojilerinin özellikleri ve uygulaması ile işlenmiş su ürünlerinin genel su ürünleri içerisindeki yeri ve öneminin ortaya konması amaçlanmaktadır. Böylelikle öğrencilerin su ürünleri işleme teknolojisi ve önemine dair bilgi birikiminin sağlanması ve bu konuya ilişkin yorumlarda bulunabilmeleri mümkün olacaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünleri etin bileşenlerini tanıma ve öğrenme
2 Su ürünlerinde protein, yağ, mineral, vitamin, mineral oranlarını öğrenme. taze-bayat balık ayırt etme ve özelliklerini öğrenme
3 Su ürünleri işleme teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilme
4 Su ürünleri kalite ve güvenliğini koruma üzerine teknolojileri ve özelliklerini öğrenme
5 Su ürünleri işleme teknolojileri ve özelliklerini öğrenme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Su ürünleri işleme teknolojisine giriş ve su ürünleri endüstrisinin durumu
  Ön Hazırlık: Çaklı, Ş., Su ürünleri işleme teknolojisi. Ege Üniv. Yay. Su ürün. Fak. Yay. No: 76. İzmir, 2007
2 Su ürünleri etinin kimyasal bileşimi
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak.,
3 Su ürünlerinde kalite değişimleri: ölüm sonrası değişimler
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak.,
4 Su ürünleri işlemede ön işlemler teknolojisi
  Ön Hazırlık: Gökoğlu, N., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı yay., İstanbul, 2001
5 Su ürünlerinde soğutma teknolojisi
  Ön Hazırlık: Gökoğlu, N., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı yay., İstanbul, 2001
6 Soğutulmuş balıktaki kalite değişimleri ve raf ömrü
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak., İstanbul, 2004
7 Su ürünlerinde dondurarak muhafaza teknolojisi
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak.,
8 Su ürünlerinde dumanlama teknolojisi
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak.,
9 Tuzlanmış su ürünleri teknolojisi
  Ön Hazırlık: Gökoğlu, N., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı yay., İstanbul, 2001
10 Kurutulmuş su ürünleri teknolojisi
  Ön Hazırlık: Gökoğlu, N., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı yay., İstanbul, 2001
11 Kurutulmuş su ürünleri teknolojisi
  Ön Hazırlık: Gökoğlu, N., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı yay., İstanbul, 2001
12 Su Ürünlerinde ısıl işlemli konservasyon teknolojisi
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak., İstanbul, 2004
13 Su Ürünlerinde ışınlama teknolojisi
  Ön Hazırlık: Varlık C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T., Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Ed. Varlık, C.). İ.Ü. Su Ürünleri Fak., İstanbul, 2004
14 Genel değerlendirme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 4
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 5
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 4
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 5
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 4
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 5
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 4
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 134    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Türkçe ders notu yoktur.
Diğer Kaynaklar Huss, H.H., 1995. Quality and quality changes in fresh fish. FAO, Technical note:348.
Materyal
Dökümanlar 1 adet sunum
Ödevler 1
Sınavlar 2
Materyal Diğer yok
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri