Ders Adı İçsu Balıkları Yetiştiriciliği
Ders Kodu SUM-7303
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Nalan Özgür YİĞİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında öğrencilerimize içsu ürünleri yetiştirciliği yapılan türlere ilişkin damızlık ynetiminden başlamak üzere, yumurta alım teknikleri, larva üretimi, yavru üretimi, porsiyonluk üretimi ve dönemlere göre beslenmesi, havuzların dizayn teknik özellikleri, su kalite kriterleri ve türlere ilişkin uygulanabilecek verim artırıcı çalışmalardan olan biyoteknolojik yöntemler hakkında teorik ve uygulamalı olarak yürütülecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı İçsu Balıkları Yetiştiriciliği dersi kapsamında öğrencilerimize ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ve yetiştiriciliği yapılmaya uygun alternatif türlerin damızlık döneminden başlayıp pazarlama aşamasına kadar tüm safhalarda biyoteknolojik olarak bilgilendirilecektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Gökkuşağı alabalıklarından yumurta, sperm alımı ve döllenmesini sağlayabilme
2 Alabalık yavrularının bakımı ve beslenmesininin sağlanması
3 Havuzlarda ve kafeslerde gökkuşağı alabalıklarının yetiştiriciliğinin sağlanması
4 sazan balıklarından yumurta alınmasının sağlanması
5 sazan balıklarının yetiştiriciliği yapılacağı havuzların öğrenilmesinin sağlanması
6 Tilapia balığı, yılan balığı, mersin balığı, yayın balığının yetiştiriciliği hakkında kısa bilgiler edinilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dünyada ve ülkemizde içsu balıkları yetiştiriciliğin dünü-bugünü-yarını, Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmakta olan türler
  Ön Hazırlık: FAO, Statistics of Fisheries and Crustaceans. TUIK, Yıllık Su Ürünleri İstatistikleri,
2 ALABALIK: Yetiştirilen türler, yer seçimi, arazi yapısı ve su kalite kriterleri
  Ön Hazırlık: PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge.
3 ALABALIK: Anaç bakım-besleme, yumurta elde etme teknikleri
  Ön Hazırlık: PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge.
4 ALABALIK: Larva, yavru ve porsiyonluk bakım-besleme ve biyoteknolojik çalışmalar
  Ön Hazırlık: PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge.
5 SAZAN: Yetiştirilen türler, yer seçimi, arazi yapısı
  Ön Hazırlık: ALPBAZ A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Alp Yayınları, Izmir,548 s
6 SAZAN: Havuzların hazırlanması, gübreleme teknikleri su kalite kriterleri
  Ön Hazırlık: ÇELİKKALE, M.S. 1988, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği, Cilt: I-II, Trabzon, 450 s.
7 SAZAN: Anaç bakım-besleme, yumurta elde etme teknikleri,
  Ön Hazırlık: ÇELİKKALE, M.S. 1988, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği, Cilt: I-II, Trabzon, 450 s.
8 SAZAN: Larva, yavru ve porsiyonluk yetiştiricilik, bakım ve besleme
  Ön Hazırlık: ÇELİKKALE, M.S. 1988, Aquaculture of freshwater fish, Cilt: I-II, Trabzon, 450 p.
9 SUDAK: Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: ALPBAZ A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Alp Yayınları, Izmir,548 s
10 TURNA: Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: AVAULT, W.J., 2005, A Step-by-step Guide to Commercial Aquaculture, AVA Publishing Inc., 890 p.
11 YAYIN: Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: AVAULT, W.J., 2005, A Step-by-step Guide to Commercial Aquaculture, AVA Publishing Inc., 890 p.
12 MERSİN - Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: AVAULT, W.J., 2005, A Step-by-step Guide to Commercial Aquaculture, AVA Publishing Inc., 890 p.
13 YILAN BALIĞI: Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: ÇAĞILTAY, F., 2007, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği, Nobel Yayınları, Ankara 255 p.
14 KURBAĞA-SALYANGOZ: Yetiştirilen türler, anaç bakımı, yumurta alma, larva-yavru üretimi ve besleme teknikleri
  Ön Hazırlık: ÇELİKKALE, M.S. 1988, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği, Cilt: I-II, Trabzon, 450 p.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 1
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 4
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 4
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 3
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 3
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 2
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 4
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 15 15
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 1 15 15
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 124    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar ALPBAZ A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği. Alp yayınları. İzmir, 548s. ÇELİKKALE, M.S. 1988, İçsu Balıkları ve Yetiştiriciliği, Cilt: I-II, Trabzon, 450 s. BROMAGE, N.R., ROBERTS, R.J., 2001, Broodstock Management and Egg and Larval Quality, Blackwell Science,420 s. AVAULT, W.J., 2005, A Step-by-step Guide to Commercial Aquaculture, AVA Publishing Inc., 890 s. ÇAĞILTAY, F., 2007, İçsu Balıkları Yetiştiriciliği, Nobel Yayınları, Ankara 255 s. PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge.
Materyal
Dökümanlar Ders notları, Türkçe-İngilizce kaynaklar
Ödevler Öğrencilere dönem içinde derse ilişkin ödev ve uygulamalar yaptırılacaktır
Sınavlar 1- Ara sınav 2- Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri