Ders Adı Deniz Balıkları Yetiştiriciliği
Ders Kodu SUM-7302
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Nalan Özgür Yiğit
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yetiştiriciliği yapılan deniz balıklarının biyolojik özellikleri, yetiştiriciliği yapılan balıkların çevresel istekleri ve yetiştirme teknikleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Deniz balıkları yetiştiriciliğinin amacı ve yetiştiricilik ilkeleri; Canlının biyolojik özellikleri ve gelişim evrelerine göre çevresel istekleri; Ekolojik ve ekonomik yetiştiricilik dengesinin kurulması, Kültürü yapılan ve alternatif türlerin yetiştiricilik uygulamaları, Doğal dengenin korunması ve çevre kirliliği risklerinin azaltılması
No Dersin Kazanımları  
1 Levrek ve çipura balıklarında yavru yetiştiriciliğinin öğrenilmesi
2 Levrek ve çipura balıklarının porsiyonluk hale getirilmesinin öğrenilmesi
3 Yetiştiriciliği yapılan diğer deniz balıklarının yetiştiriciliğinin öğrenilmesi
4 Deniz balığı yetişticiliğinde kullanılan sistemler hakkında bilgilerin öğrenilmesi
5 Kafeslerde deniz balığı yetişticiliğinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Deniz balıklarının genel özellikleri ve yetiştiricilikte kullanılan terimler
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
2 Dünyada ve Türkiye’de deniz balıkları yetiştiriciliğinin durumu
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
3 Yetiştiricilikte çevre koşulları
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
4 Levrek balığı yetiştiriciliği, Anaçlar, yumurtlama ve larval dönem
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
5 Levrek balığı yetiştiricilik teknikleri, larva ve yavru besleme
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
6 Çipura balığı yetiştiriciliği, Anaçlar, yumurtlama ve larval dönem
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
7 Çipura balığı yetiştiricilik teknikleri, larva ve yavru besleme
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
8 Kalkan balığı yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
9 Kefal balığı yetiştiriciliği, Orkinos yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
10 Fangri balığı yetiştiriciliği,
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
11 Som balığı yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
12 Alternatif deniz balıkları yetiştiriciliği uygulamaları
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
13 Deniz balıkları Yetiştiriciliğinin Geleceği
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
14 Deniz balıklarının ağ kafeslerde yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 4
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 4
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 5
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 4
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 134    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği. Alp yayınları.Bornova –İzmir,548s. Deniz balıkları ders notu (Orhan Demir)
Diğer Kaynaklar Atay, D., Bekcan, S., 2000. Deniz Balıkları ve Üretim tekniği. Ankara,396s. - Özden, O.,Büke, E.,Fırat K., Saka, Ş.,2005. Fangri Balığı “Pagrus pagrus” yetiştiriciliği.Ankara, 239s.
Materyal
Dökümanlar Ders notları ve konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler
Ödevler Her öğrenciye dönem ödevi olarak dersin konu-konularına ilişkin ödev hazırlatılıp ders sunusu yaptırılacaktır
Sınavlar Ara sınav + Ödev + Final sınavı = % 30 + % 10 + % 60
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri