Ders Adı Yetiştiriciliğin Temel Prensipleri
Ders Kodu SUM-7259
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Hüseyin Sevgili
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği İçsu ve denizlerdeki üretim alanlarında su ürünleri yetiştiriciliği yapabilmek için gerekli yasal, teknik ve biyolojik esasları öğretmek
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Verilen teorik bilgilerle su ürünleri yetiştiriciliği konusunda temel kazandırma ve özellikle yetiştiriciliğe yönelik meslek dersleri için alt yapı oluşturma
No Dersin Kazanımları  
1 Balık yetiştiriciliğinde ekonomik koşullarda birim alandan en yüksek verimi elde edebilmek amacıyla ileri düzeyde mekanizasyon ve teknolojiden yararlanabilmeli
2 Yetiştirilen başlıca türlerin üretim tekniklerini anlamak
3 Yetiştiricilikte önemli olan biyotik ve abiyotik faktörlerin öğrenilmesi
4 Yetiştiricilikte kullanılan başlıca canlı yemlerin öğrenilmesi
5 Temel balık besleme prensiplerinin anlaşılması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye’de ticari olarak yetiştirilen türler ve üretim sistemleri, potansiyel türler SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
2 SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YER SEÇİMİ Ekolojik faktörler, yer tayini, arazi ve topoğrafya, toprak özellikleri, iklim, biyolojik faktörler, tür seçimi, ekonomik ve sosyal faktörler, proje tipi, ulaşım ve emniyet, pazarlama olanakları, yer araştırılmasının değerlendirilmesi
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
3 SU KAYNAKLARI VE SU KALİTESİ Yer altı su kaynakları, yüzey su kaynakları, su kalitesi, su kalite parametreleri, fiziksel özellikler, sıcaklık, bulanıklık ve renk, yoğunluk, tuzluluk, elektriki iletkenlik, ışık, viskozite, toplam gaz basıncı, kimyasal özellikler, çözünmüş oksijen, pH, toplam alkalilik, toplam sertlik, karbondioksit, azotlu bileşikler, hidrojen sülfit, mineraller
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
4 KONTROLLÜ ÜRETİM Damızlık, doğal ortamdan damızlıkların yumurtlarken yakalanması, doğal ortamdan damızlık balık yakalanması, damızlıkların çiftlikte yetiştirilmesi, havuzun büyüklüğü ve derinliği, damızlıkların yaş ve ağırlıkları, yumurtlamaya veya hormon uygulanmasına hazır damızlıkların durumu, dişiler, erkekler, yumurtlama, hormon uygulamasız yumurtlama, yapay yuvalara yumurtlama, tanklarda yumurtlama, dubisch havuzlarında yumurtlatma
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
5 KONTROLLÜ ÜRETİM Hormon uygulamasıyla yumurtlama metotları, hipofiz uygulamasıyla yumurtlama, hormon miktarı, tek doz metodu, uyarıcı ve etkileyici doz metotları, dağınık dozlar metodu, tuz eriyiği, hipofiz bezi eriyiğinin hazırlanması, enjekte edilecek kısmın seçimi, H.C.G. hormonu ile yumurtlatma, damızlıklar için çevre şartlarının düzenlenmesi, saat-derece değerinin hormon uygulama şekline göre değişmesi, dişilerin büyüklüğü ile saat-derece ilişkisi, hormon uygulamalı yumurtlama işlemi, hormon uygulamalı yumurta gelişimi ve yumurtlama, dölleme, sağım, damızlıkların sağımında uyuşturucu kullanılması, yapışkan yumurtalar ve döllenmesi, yapışmayan yumurtaların döllenmesi, yumurtaların şişmesi, yumurtaların kuluçka periyoduna girişi
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
6 KULUÇKA İLKELERİ Kuluçka Periyodunda Yumurta Ölüm Nedenleri, kuluçka periyodunda koruyucu işlemler, kuluçka tipleri, yalak tipi kuluçkalıklar, huni tipi kuluçkalıklar, dönen varil veya davul tipi kuluçkalıklar, kuluçka tankları, spreyli kuluçka odaları, kuluçka dolapları, küresel kuluçka dolabı, dikey kuluçka dolabı, yumurtlama ve açılma havuzları, yumurtlama havuz ve tankları, kuluçka ve açılma havuzları, yumurtaların temizlenmesi, yumurtaların sayımı, tanen banyosu
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
7 LARVA YETİŞTİRME İLKELERİ Yumurtaların doğal açılması, açılmayı kolaylaştırıcı teknik, larvaların ayrılması, yeni açılmış larvaların alışkanlıkları, larvaların gelişimi, larva gelişiminde ihtiyaçlar, larva yetiştirme gereçleri, huni tipi gereçler, kutu tipi gereçler, durgun su gereçleri
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
8 YAVRU YETİŞTİRME İLKELERİ Larva ile yavru arasındaki farklar, yavru geliştirme havuzları, yavrular için uygun ilk yem, larva ve yavru beslemede kullanılan planktonların kontrollü yoğun üretimi, fitoplankton (mikroalg) kültürü, zooplankton kültürü, rotifer kültürü, artemia salina kültürü, yavru beslemede pratik uygulamalar, yavruların besleme kabı yalak ve akvaryumlarda beslenmesi, beton tanklarda besleme, özel düzenlenmiş tanklarda besleme, küçük toprak havuzlarda besleme, büyük havuzlarda yavru besleme, genç balıkların düşmanları, yavruların düşmanları, gelişmiş yavruların düşmanları, balıkçıkların düşmanları
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
9 SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ Sofralık boya ulaştırmada stoklama ilkeleri, stoklamanın amacı, stoklama oranını etkileyen faktörler, stoklama ile verim arasındaki ilişki, stoklama oranının tespiti, stoklama giderleri, sofralık ürün yetiştirme teknikleri, havuzlarda yetiştiricilik, durgun sularda yetiştiricilik, durgun sularda yetiştirciliği etkileyen doğal faktörler, havuzlar,
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
10 SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ Entansif monokültür yetiştiricilik, havuzlarda polikültür yetiştiricilik, kombine yetiştiricilik, havuzlarda yarı entansif monokültür yetiştiricilik, akıntılı havuzlarda yetiştiricilik,
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
11 SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ Kafes yetiştiriciliği, kafes tipleri, kafes materyali ve yapısı, kafeslerin büyüklüğü, kafeslerin bakımı, kafeslerde göz açıklığı, kafeslerin yerleştirilmesi, kafes yetiştiriciliği yapılan türler, kafeslerde yetiştiriciliğin çevreye etkisi, çevrenin etki modeli, kafes yetiştiriciliğinde ortamın besin seviyesi ve verimlilik, ekstansif kafes yetiştiriciliği, ekstansif yetiştiricilik için suların taşıma kapasitesi, yarı entansif kafes yetiştiriciliği, ekstansif ve yarı entansif yetiştiricilik arasındaki ilişki, yarı entansif kafes yetiştiriciliğinde iç suların taşıma kapasitesi, entansif kafes yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
12 SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YEMLEME İLKELERİ Yem, protein kaynakları, enerji kaynakları, doğal yem, tamamlayıcı yemleme, stoklamanın etkisi, tamamlayıcı yemleme miktarı, tamamlayıcı yemlemenin maliyeti, tamamlayıcı yemlerde çevrenin etkisi, tamamlayıcı yemlemede yemin kalitesinin etkisi, tamamlayıcı yemler, pelet yemler, pelet yem üretiminde önemli noktalar, pelet yemin yapısı, ekstrüde yemler, yemlemeden gelen verimlilik, yemleme teknikleri, yemleme oranının hesaplanması, yemlemeyi etkileyen faktörler, yemlemede dikkat edilecek hususlar, yem dağıtım sistemleri SU ÜRÜNLERİ TAŞIMA İLKELERİ Damızlık balıkların nakli, taşıma kaplarında nakil, damızlıkların plastik torbalarda nakli, damızlıkların hamaklarla nakli, balık yumurtalarının nakli, gözlenmiş yumurtaların taşınması, yumurtalara taşıma sonrası uygulanacak işlemler, larva nakli yavru balıkların nakli
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
13 BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ISLAH UYGULAMALARI Balıklarda cinsiyet kontrolü, doğrudan hormonlar ile cinsiyet değişimi, dişileştirme (feminisation), dişi balıkların erkekleştirilmesi, kısırlaştırma, hormonla kısırlaştırma, kromozom sayılarını değiştirerek kısırlaştırma (triploidi), radyasyonla kısırlaştırma, melezleme ve ginogenesiz, balıklarda üreme zamanlarının değiştirilmesi, fotoperiyot uygulaması, fotoperiyod uygulamasının yararlan, genotip-çevre etkileşimi, maternal etkiler, ıslah hedefleri, ıslah planları, seleksiyonun etkisi, seleksiyon metotları, akrabalı yetiştiricilik
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
14 YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN TÜRLERİN ÜRETİMİNE İLİŞKİN BİYOLOJİK VE TEKNİK BİLGİLER Aynalı sazan, gökkuşağı alabalığı, tilapia, kanal yayını, Atlantik salmonu, çipura ve levrek, kuruma karidesi, Akdeniz midyesi
  Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 3
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 3
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 4
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 4
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 3
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 3
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 76    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
Diğer Kaynaklar ÖLMEZ, M., 2006. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Türkiye Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı 2006 Seminerleri, S.D.Ü. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi,14.03.2006, Eğirdir/Isparta. ARAS, M. S., KARATAŞ, M., 1998. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:25, Ders Notları Serisi:13, Tokat.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler 1
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri