Hafta
|
Konular
|
1
|
DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye’de ticari olarak yetiştirilen türler ve üretim sistemleri, potansiyel türler
SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
2
|
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YER SEÇİMİ
Ekolojik faktörler, yer tayini, arazi ve topoğrafya, toprak özellikleri, iklim, biyolojik faktörler, tür seçimi, ekonomik ve sosyal faktörler, proje tipi, ulaşım ve emniyet, pazarlama olanakları, yer araştırılmasının değerlendirilmesi
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
3
|
SU KAYNAKLARI VE SU KALİTESİ
Yer altı su kaynakları, yüzey su kaynakları, su kalitesi, su kalite parametreleri, fiziksel özellikler, sıcaklık, bulanıklık ve renk, yoğunluk, tuzluluk, elektriki iletkenlik, ışık, viskozite, toplam gaz basıncı, kimyasal özellikler, çözünmüş oksijen, pH, toplam alkalilik, toplam sertlik, karbondioksit, azotlu bileşikler, hidrojen sülfit, mineraller
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
4
|
KONTROLLÜ ÜRETİM
Damızlık, doğal ortamdan damızlıkların yumurtlarken yakalanması, doğal ortamdan damızlık balık yakalanması, damızlıkların çiftlikte yetiştirilmesi, havuzun büyüklüğü ve derinliği, damızlıkların yaş ve ağırlıkları, yumurtlamaya veya hormon uygulanmasına hazır damızlıkların durumu, dişiler, erkekler, yumurtlama, hormon uygulamasız yumurtlama, yapay yuvalara yumurtlama, tanklarda yumurtlama, dubisch havuzlarında yumurtlatma
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
5
|
KONTROLLÜ ÜRETİM
Hormon uygulamasıyla yumurtlama metotları, hipofiz uygulamasıyla yumurtlama, hormon miktarı, tek doz metodu, uyarıcı ve etkileyici doz metotları, dağınık dozlar metodu, tuz eriyiği, hipofiz bezi eriyiğinin hazırlanması, enjekte edilecek kısmın seçimi, H.C.G. hormonu ile yumurtlatma, damızlıklar için çevre şartlarının düzenlenmesi, saat-derece değerinin hormon uygulama şekline göre değişmesi, dişilerin büyüklüğü ile saat-derece ilişkisi, hormon uygulamalı yumurtlama işlemi, hormon uygulamalı yumurta gelişimi ve yumurtlama, dölleme, sağım, damızlıkların sağımında uyuşturucu kullanılması, yapışkan yumurtalar ve döllenmesi, yapışmayan yumurtaların döllenmesi, yumurtaların şişmesi, yumurtaların kuluçka periyoduna girişi
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
6
|
KULUÇKA İLKELERİ
Kuluçka Periyodunda Yumurta Ölüm Nedenleri, kuluçka periyodunda koruyucu işlemler, kuluçka tipleri, yalak tipi kuluçkalıklar, huni tipi kuluçkalıklar, dönen varil veya davul tipi kuluçkalıklar, kuluçka tankları, spreyli kuluçka odaları, kuluçka dolapları, küresel kuluçka dolabı, dikey kuluçka dolabı, yumurtlama ve açılma havuzları, yumurtlama havuz ve tankları, kuluçka ve açılma havuzları, yumurtaların temizlenmesi, yumurtaların sayımı, tanen banyosu
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
7
|
LARVA YETİŞTİRME İLKELERİ
Yumurtaların doğal açılması, açılmayı kolaylaştırıcı teknik, larvaların ayrılması, yeni açılmış larvaların alışkanlıkları, larvaların gelişimi, larva gelişiminde ihtiyaçlar, larva yetiştirme gereçleri, huni tipi gereçler, kutu tipi gereçler, durgun su gereçleri
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
8
|
YAVRU YETİŞTİRME İLKELERİ
Larva ile yavru arasındaki farklar, yavru geliştirme havuzları, yavrular için uygun ilk yem, larva ve yavru beslemede kullanılan planktonların kontrollü yoğun üretimi, fitoplankton (mikroalg) kültürü, zooplankton kültürü, rotifer kültürü, artemia salina kültürü, yavru beslemede pratik uygulamalar, yavruların besleme kabı yalak ve akvaryumlarda beslenmesi, beton tanklarda besleme, özel düzenlenmiş tanklarda besleme, küçük toprak havuzlarda besleme, büyük havuzlarda yavru besleme, genç balıkların düşmanları, yavruların düşmanları, gelişmiş yavruların düşmanları, balıkçıkların düşmanları
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
9
|
SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ
Sofralık boya ulaştırmada stoklama ilkeleri, stoklamanın amacı, stoklama oranını etkileyen faktörler, stoklama ile verim arasındaki ilişki, stoklama oranının tespiti, stoklama giderleri, sofralık ürün yetiştirme teknikleri, havuzlarda yetiştiricilik, durgun sularda yetiştiricilik, durgun sularda yetiştirciliği etkileyen doğal faktörler, havuzlar,
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
10
|
SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ
Entansif monokültür yetiştiricilik, havuzlarda polikültür yetiştiricilik, kombine yetiştiricilik, havuzlarda yarı entansif monokültür yetiştiricilik, akıntılı havuzlarda yetiştiricilik,
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
11
|
SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME İLKELERİ
Kafes yetiştiriciliği, kafes tipleri, kafes materyali ve yapısı, kafeslerin büyüklüğü, kafeslerin bakımı, kafeslerde göz açıklığı, kafeslerin yerleştirilmesi, kafes yetiştiriciliği yapılan türler, kafeslerde yetiştiriciliğin çevreye etkisi, çevrenin etki modeli, kafes yetiştiriciliğinde ortamın besin seviyesi ve verimlilik, ekstansif kafes yetiştiriciliği, ekstansif yetiştiricilik için suların taşıma kapasitesi, yarı entansif kafes yetiştiriciliği, ekstansif ve yarı entansif yetiştiricilik arasındaki ilişki, yarı entansif kafes yetiştiriciliğinde iç suların taşıma kapasitesi, entansif kafes yetiştiriciliği
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
12
|
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YEMLEME İLKELERİ
Yem, protein kaynakları, enerji kaynakları, doğal yem, tamamlayıcı yemleme, stoklamanın etkisi, tamamlayıcı yemleme miktarı, tamamlayıcı yemlemenin maliyeti, tamamlayıcı yemlerde çevrenin etkisi, tamamlayıcı yemlemede yemin kalitesinin etkisi, tamamlayıcı yemler, pelet yemler, pelet yem üretiminde önemli noktalar, pelet yemin yapısı, ekstrüde yemler, yemlemeden gelen verimlilik, yemleme teknikleri, yemleme oranının hesaplanması, yemlemeyi etkileyen faktörler, yemlemede dikkat edilecek hususlar, yem dağıtım sistemleri
SU ÜRÜNLERİ TAŞIMA İLKELERİ
Damızlık balıkların nakli, taşıma kaplarında nakil, damızlıkların plastik torbalarda nakli, damızlıkların hamaklarla nakli, balık yumurtalarının nakli, gözlenmiş yumurtaların taşınması, yumurtalara taşıma sonrası uygulanacak işlemler, larva nakli yavru balıkların nakli
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
13
|
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ISLAH UYGULAMALARI
Balıklarda cinsiyet kontrolü, doğrudan hormonlar ile cinsiyet değişimi, dişileştirme (feminisation), dişi balıkların erkekleştirilmesi, kısırlaştırma, hormonla kısırlaştırma, kromozom sayılarını değiştirerek kısırlaştırma (triploidi), radyasyonla kısırlaştırma, melezleme ve ginogenesiz, balıklarda üreme zamanlarının değiştirilmesi, fotoperiyot uygulaması, fotoperiyod uygulamasının yararlan, genotip-çevre etkileşimi, maternal etkiler, ıslah hedefleri, ıslah planları, seleksiyonun etkisi, seleksiyon metotları, akrabalı yetiştiricilik
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|
14
|
YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN TÜRLERİN ÜRETİMİNE İLİŞKİN BİYOLOJİK VE TEKNİK BİLGİLER
Aynalı sazan, gökkuşağı alabalığı, tilapia, kanal yayını, Atlantik salmonu, çipura ve levrek, kuruma karidesi, Akdeniz midyesi
|
|
Ön Hazırlık: ATAY, D., AYDIN, F., H, Y. YILDIZ., 2002. Su Ürünleri Yetiştirme İlkeleri, 271 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1528, Ders kitabı:481, Ankara.
|