Ders Adı Su Ürünleri Üretiminde Mekanizasyon
Ders Kodu SUM-7211
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Seçil METİN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Balık yetiştiriciliğinde ekonomik koşullarda birim alandan en yüksek verimi elde edebilmek amacıyla ileri düzeyde mekanizasyon ve otomasyondan yararlanmanın yöntem ve gereçlerinin tanıtımı. Mekanizasyonun balık yetiştiriciliğindeki tarihçesi ve önemi, enerji kaynakları. Su iletiminde kullanılan motorlar, suların filtre edilmesi, biofiltreler su havuzlarının deşarj mekanizasyonu, hava iletimi ve oksijenlendirme mekanizasyonu, suların ısıtılma ve soğutulma mekanizasyonu, yemleme mekanizasyonu, kafes sistemleri ve mekanizasyonu.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Su ürünleri yetiştiriciliğinde, balıkların işlenmesi ve muhafazasında kullanılan alet-ekipman ve mekanizasyonun öğretilmesi amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinde kara ve deniz tesislerinde kullanılan ekipmanların tanınması
2 Balık çiftliklerinde suyun temini ve taşınmasını bilmek
3 Üretimde kullanılan suyu filtreleyebilme ve dezenfekte edebilme
4 Balık yetiştiriciliğinde su havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerini bilmek
5 Balık işlemede kullanılan alet ve ekipmanları bilir.
6 Resirküle balık yetiştirme sistemlerinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mekanizasyonun tanımı, su ürünlerinde mekanizasyon araçlarının sınıflandırılması
2 Sahada kullanılan araçlar, su kalitesi ölçüm ve takip araçları
3 Yetiştiricilikte kullanılan araçlar, canlı stoklama araçları
4 Havuzlar, tanklar, kafesler
5 Kuluçkalıklar ve kuluçka mekanizasyonu
6 Kuluçkalıklar ve kuluçka mekanizasyonu
7 Ara sınavlar
8 Sterilizasyon
9 Havalandırma araçları
10 Isı transfer araçları
11 Yemleme araçları
12 Balık sınıflama, boylama, sayma, hasat makineleri
13 Enerji sistemleri
14 Su ürünleri işleme ünitelerinde kullanılan mekanizasyon
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 1
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 1
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 2
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 2
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 2
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 2
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 3
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Su ürünlerinde Mekanizasyon Ders Notları
Diğer Kaynaklar Su ürünlerinde Mekanizasyon Ders Notları
Materyal
Dökümanlar Su ürünlerinde Mekanizasyon Ders Notları
Ödevler Her öğrenciye ilgili ders konuları hakkında dönem ödevi hazırlatılması ve derste sunması
Sınavlar Ara sınav + Ödev + Final sınavı = % 30 + % 10 + % 60
Materyal Diğer Özkan, B., 2006. Mechanization in Aquaculture. SÜMAE Yunus Research Bulletin, 6:3,& Dikel, S., 2002. Su Ürünlerinde Mekanizasyon. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları. Yayın no:12. Adana
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri