Ders Adı Plankton Bilgisi ve Kültürü
Ders Kodu SUM-7106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Sevgi SAVAŞ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği gerekli ekipmanın tanıtımı, Cyanophyta (Mavi-yesil) alglerin incelenmesi, Cholorophyta (Yeşil) alglerin incelenmesi, Bacillariophyta (Diatomlar) alglerin incelenmesi, Diğer alg gruplarının incelenmesi,T atlı su zooplanktonu; Copepoda, Rotifer, Daphnia, Deniz zooplanktonu; Copepoda, Rotifer, Daphnia and Artemia
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Planktonik organizmaların tanımlanması ve doğal sularda bulunuş ve dağılımlarıın yanı sıra üretimde önemli olan türlerin tanımı ve biyolojileri hakkında bilgilendirmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 fitoplankton tür teşhisi
2 fitoplankton tür teşhisi
3 fitoplankton tür teşhisi
4 fitoplankton tür teşhisi
5 fitoplankton tür teşhisi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Su Ürünleri İşletmelerinde Hijyenin Temel Prensipleri ve Sanitasyon
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
2 Gıda Hijyeninin Amacı ve Önemi
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
3 Su Ürünleri Gıdalarının Mikrobiyal Ekolojisi.
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
4 Su Ürünleri Gıdalarından Kaynaklanan Sağlık Riskleri
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
5 Gıda Kaynaklı İnfeksiyonların Patogenizi
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
6 Gıda İnfeksiyonu ve İntoksikasyonları
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
7 Gıda İşletmelerinin Temizliğinde ve Gıdaların Üretiminde Kullanılan Suyun Önemi ve Su Hijyeni
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
8 Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanışı
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
9 Kullanılan Deterjan ve Dezenfektanların Sınıflandırılması ve Taşıması Gereken Özellikler
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
10 Mikrobiyolojik Kontrol Yöntemleri
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
11 Personel Hijyeni
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
12 Su Ürünleri Satış Yerlerinde Dezenfeksiyon
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
13 Su Ürünleri Taşımacılığında Hijyenin Önemi
  Ön Hazırlık: Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton knowledge and culture, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
14 Genel değerlendirme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 1
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 1
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 2
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 1
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 5
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 3
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 2 10 20
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 140    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Cirik, Ş., Gökpınar, Ş., 1993. Plankton Bilgisi ve Kültürü, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın no:47, Ders Kitabı Dizini No:19, Bornova,İ zmir, 274s.
Diğer Kaynaklar Timur, G., 1992. Plankton Bilgisi ve Kültürü, Akdeniz Üniv. Yayın No:40, Antalya, 374s.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler 1
Sınavlar 1 ara sınav 1 final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri