Ders Adı Su Omurgasızları
Ders Kodu SUM-7104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Prof. Dr.Yunus Ömer BOYACI
Dersin Yardımcıları 6-Deniz Kara
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Suda yaşayan omurgasız hayvanların genel özellikleri, 12 şube, sınıf, takım, familya, cins ve türlerden oluşan canlı gruplarının tanıtıcı özellikleri ayrıntılı şekilde şekil ve canlı örnekler üzerinden tanıtılmaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilere balık dışındaki, sucul canlıların genel özellikleri ve su ortamındaki limnolojik katkıları hakkında bilgiler vermektir. Böylece çalışma alanı canlılar olan su ürünleri mühendisleri bulundukları ortamda yetiştireceği ekonomik türlerin diğer canlılar ile bağlantısını anlayacaklardır. Balık dışındaki ekonomik su ürünleri olan yumuşakçalar ve kabuklu hayvanları morfolojik ve anatomik olarak tanıyacaklar. Bu canlıları görsel ve teorik anlatılan canlılar ile ilgili bilgiler daha sonraki yıllarda alacakları derslere temel teşkil edecektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Sularda yaşayan omurgasız hayvanların genel özellikleri bilmek
2 Baş, simetri, ve Sölomun tanım ve özelliklerini anlamak
3 Sularda yaşayan omurgasız hayvanların sınıflandırılmasını yapmak
4 Tek hücreli canlılar, Süngerler ve yakıcı kapsüllü canlıları tanımak
5 Suda yaşayan canlıların yaşama ortamları ve ekonomik önemlerini anlamak
6 Yumuşakçalar (Midye, Salyongoz, Ahtopot, Mürekkep balığı), Eklem bacaklıları (Kabuklu Hayvanlar, Böcekler) ekonomik önemi olanları tanımak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Canlıların sınıflandırılması, simetri, baş oluşumu ve tür kavramı
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
2 Tek hücreli canlıların (Protozoa) tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Balıklarda parazit bir hücreli canlıların tanıtılması
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
3 Sünger (Porifera) ların tanıtıcı özellikleri, yaşama ortamları ve yaşam tarzları. Ekonomik önemleri
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
4 Cnidaria (yakıcı kapsüllüler) tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Hydrozoa, Scphozoa ve Anthozoa (mercanlar) sucul ortamlardaki önemleri
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
5 Ctenophora ve Plathelminteslerin tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Balıklarda parazit yassı solucanların tanıtılması
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
6 Rotifera şubesi canlıların tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Balıkçılıkta ve sucul ekosistemde ekonomik önemleri
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
7 Bryozoa şubesi tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları.
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
8 Nematoda şubeleri tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Balıklarda parazit nematod türleri
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
9 Yumuşakça (Mollusca) şubesi tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
10 Bivalvia (midye), Cehalopoda (Kafadan bacaklı), Gastropoda (Salyongoz) su ürünleri açısından önemi
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
11 Annelida şubesi tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları. Deniz ve tatlı su solucanları
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
12 Arthropoda (Eklembacaklılar) tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
13 İstakoz, Yengeç, karides tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
14 İnsecta (Böcek) tanıtıcı özellikleri ve yaşama ortamları
  Ön Hazırlık: Su Omurgasızları Ders Notu Doç. Dr. Y. Ömer Boyacı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 2
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 1
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 1
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 1
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 40
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 5 70
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 161    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Genel Genetik Ders Notu Prof. Dr. Y. Ömer Boyacı
Diğer Kaynaklar Genel Genetik Ders Notu Prof. Dr. Y. Ömer Boyacı
Materyal
Dökümanlar Genel Genetik Ders Notu Prof. Dr. Y. Ömer Boyacı
Ödevler
Sınavlar Bir ara sınavı ve final başarısına katkısı%40 Bir final sınavı ve final başarısına katkısı %60
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri